30. godišnjica i 11. domaće izdanje humanitarne akcije Terry Fox Run

30. godišnjica i 11. domaće izdanje humanitarne akcije Terry Fox Run

30. godišnjica i 11. domaće izdanje humanitarne akcije Terry Fox Run
  • Objavljeno: Srijeda, 08.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom te hotelom The Regent Esplanade održat će se u nedjelju 19. rujna na zagrebačkom jezeru Jarun s početkom u 14 sati pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Cilj je ove akcije, koja se u našoj zemlji održava po jedanaesti put, prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj kao i pomoć oboljelima od te opake bolesti. Dio prikupljenog novca će, za potrebe istraživanja povećane postojeće terapije raka citostaticima, primiti Institut Ruđer Bošković, dok je dio namijenjen Odjelu za dječju onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb za kupnju opreme koja će pomoći liječenju raka kod djece.

Organizatori su najavili i tradicionalnu, prigodnu prodaju majica s vizualom akcije koje će se moći kupiti u subotu, 11. rujna, od 10 do 14 sati na nekoliko lokacija u središtu Zagreba, uključujući i centralni štand u Bogovićevoj ulici kod kafića Charlie. Brojne osobe iz javnog života najavile su svoj dolazak i tako dale potporu ovoj akciji, a sve organizatore posebno veseli što će humanitarnu trku u Zagrebu, kao jednu od najuspješnijih, u povodu njene 30. godišnjice u svijetu ove godine posjetiti i Judith Fox-Alder, sestra Terryja Foxa i međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. S obzirom da inače vrlo rijetko obilazi trke izvan Kanade, njen je posjet dodatno priznanje velikog doprinosa lokalnih organizatora u borbi protiv ove opake bolesti.

Sudjelovati je moguće na različite načine: trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla na Jarunu u nedjelju 19. rujna ili već danas doniranjem 3 (iz fiksne mreže), odnosno 4 kune (iz mobilne mreže) + PDV pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400. Interes građana, ali i tvrtki-donatora za humanitarnu akciju Terry Fox Run svake je godine sve veći, što se odražava i na visinu iznosa prikupljenih sredstava. Tako je na prvom izdanju akcije 2000. godine prikupljeno skromnih 11.000 kuna da bi ukupni iznos donacija prošle godine iznosio respektabilnih 500.000 kuna dodijeljenih Institutu Ruđer Bošković za potrebe unapređenja liječenja raka dojke i jajnika u žena kod kojih postoji nasljedna sklonost. U proteklih deset godina humanitarne akcije prikupljeno je gotovo 4 milijuna kuna, a organizatori se nadaju da će, unatoč gospodarskoj krizi, ova godina biti barem jednako uspješna kao i lani.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti