4. međunarodna konferencija o tumorskoj kaheksiji održana u Zagrebu

4. međunarodna konferencija o tumorskoj kaheksiji održana u Zagrebu

4. međunarodna konferencija o tumorskoj kaheksiji  održana u Zagrebu
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

4. međunarodna konferencija o terapijskoj ishrani bolesnika s rakom ovog se tjedna održala u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Ovaj značajan znanstveni skup održan je u organizaciji tvrtke Abbott Nutrition i podržan od strane Hrvatskog onkološkog društva te Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora. Konferencija je uključivala predavanja i izlaganja vodećih svjetskih stručnjaka na području terapijske ishrane onkoloških bolesnika, a u sklopu konferencije predstavljena su najnovija znanstvena saznanja i rezultati istraživanja vezanih za to područje.

Glavni naglasak bio je na multidisciplinarnom pristupu liječenja tumorske kaheksije uključujući suportivnu skrb i nutritivnu podršku bolesnika oboljelih od tumora.

Neke od ključnih naglasaka konferencije uključivali su:

  • Pregled multidisciplinarne rehabilitacije kod KOPB-a - saznanja za tumorsku kaheksiju
  • Odnos škodljivosti onkološkog tretmana na gubitak mišićne mase (LBM)
  • Proteinsko-kalorijske potrebe kod kaheksije
  • Primjena protu-upalnih strategija i rana primjena dodataka prehrani tijekom kemoterapije i radioterapije (zračenja) s ciljem postizanja najboljeg odgovora na terapiju kod bolesnika

Program nagrađivanja najboljih znanstvenih radova, kojeg u suradnji s predsjedništvom konferencije provodi Hrvatsko društvo za kliničku prehranu HLZ isto tako je predstavljen u sklopu održavanja konferencije. Cilj ovog programa je ohrabriti provođenje i podići kvalitetu istraživanja u područjima koji se bave prehranom i proučavanjem učinaka koje specijalizirana prehrana ima kod liječenja oboljelih od raka.

Činjenice o pothranjenosti, gubitku težine, raku i tumorskoj kaheksiji

Rak je vodeći uzrok smrti u razvijenim zemljama širom svijeta te drugi vodeći uzrok smrti u zemljama u razvoju

o   U Hrvatskoj, 21,000 ljudi oboli od raka, a 13,500 umire od raka svake godine.

o   Socio-ekonomski troškovi liječenja bolesnika s rakom u Hrvatskoj dosežu do 1,9 milijardi kuna godišnje

Iznenadni gubitak tjelesne mase često je jedan od prvih znakova raka te je najčešća sekundarnih dijagnoza kod oboljelih od raka.

Gubitak tjelesne mase prepoznat je kao pokazatelj loših prognoza kod bolesnika s rakom, između 40 i 80 posto oboljelih pokazuje znakove gubitka tjelesne mase povezane s rakom, a do 30 posto svih oboljelih od raka umire od pothranjenosti

Tumorska kaheksija je sindrom uzrokovan nizom čimbenika kod oboljelih od raka koji tijekom šestomjesečnog razdoblja izgube pet ili više posto svoje tjelesne mase

Razumijevanje problema tumorske kaheksije značajno se unaprijedilo, a važnost specifične kliničke prehrane kod oboljelih od raka sve je više prepoznata kao način kojim se pomaže u liječenju tumorske kaheksije te sprečava i usporava njezin razvoj.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti