Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

6 začina za zdravije srce!

6 začina za zdravije srce!

6 začina za zdravije srce!
  • Objavljeno: Utorak, 08.03.2016.
  • Broj pregleda: 920
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Broj slučajeva srčanih bolesti, raka i dijabetesa se iz godine u godinu povećava. Povećanjem unosa određenih začina možete poboljšati svoje zdravlje, smanjiti postotak masnog tkiva i rizik od nastanka srčanih bolesti i kancerogenih stanica.

Kajenski papar

Kajenski papar ima moćno protuupalno djelovanje. Njegov glavni aktivni sastojak, kapsaicin, smanjuje razinu kolesterola koji može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Kajenski papar je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer ga možete dodati u gotovo sva jela.

Češnjak

Visok udio alicina u češnjaku ga čini odličnim za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Češnjak regulira razinu kolesterola i triglicerida, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka ateroskloroze i hipertenzije.

Đumbir

Đumbir je aromatični začin koji regulira razinu kolesterola u krvi i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od nastanka bolesti gušterače. Đumbir se slaže uz većinu namirnica, a možete ga dodati u sok, smoothie ili salatu.

Menta

Jedno istraživanje je pokazalo da menta može smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Mentu možete dodati u omiljene napitke, salate pa čak i deserte.

Šafran

Ovaj začin regulira razinu kolesterola i krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da šafran može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Kurkuma

Baš kao i kajenski papar, kurkuma ima moćno protuupalno djelovanje koje se pokazalo odličnim u prevenciji raka dojke, prehlade, gripe pa čak i Alzheimerove bolesti.

Pročitajte više o ljekovitim biljima i začinima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti