6 začina za zdravije srce!

6 začina za zdravije srce!

6 začina za zdravije srce!
  • Objavljeno: Utorak, 08.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Broj slučajeva srčanih bolesti, raka i dijabetesa se iz godine u godinu povećava. Povećanjem unosa određenih začina možete poboljšati svoje zdravlje, smanjiti postotak masnog tkiva i rizik od nastanka srčanih bolesti i kancerogenih stanica.

Kajenski papar

Kajenski papar ima moćno protuupalno djelovanje. Njegov glavni aktivni sastojak, kapsaicin, smanjuje razinu kolesterola koji može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Kajenski papar je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer ga možete dodati u gotovo sva jela.

Češnjak

Visok udio alicina u češnjaku ga čini odličnim za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Češnjak regulira razinu kolesterola i triglicerida, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka ateroskloroze i hipertenzije.

Đumbir

Đumbir je aromatični začin koji regulira razinu kolesterola u krvi i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od nastanka bolesti gušterače. Đumbir se slaže uz većinu namirnica, a možete ga dodati u sok, smoothie ili salatu.

Menta

Jedno istraživanje je pokazalo da menta može smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Mentu možete dodati u omiljene napitke, salate pa čak i deserte.

Šafran

Ovaj začin regulira razinu kolesterola i krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da šafran može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Kurkuma

Baš kao i kajenski papar, kurkuma ima moćno protuupalno djelovanje koje se pokazalo odličnim u prevenciji raka dojke, prehlade, gripe pa čak i Alzheimerove bolesti.

Pročitajte više o ljekovitim biljima i začinima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti