6 začina za zdravije srce!
Broj slučajeva srčanih bolesti, raka i dijabetesa se iz godine u godinu povećava. Povećanjem unosa određenih začina možete poboljšati svoje zdravlje, smanjiti postotak masnog tkiva i rizik od nastanka srčanih bolesti i kancerogenih stanica.
Kajenski papar
Kajenski papar ima moćno protuupalno djelovanje. Njegov glavni aktivni sastojak, kapsaicin, smanjuje razinu kolesterola koji može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Kajenski papar je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer ga možete dodati u gotovo sva jela.
Češnjak
Visok udio alicina u češnjaku ga čini odličnim za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Češnjak regulira razinu kolesterola i triglicerida, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka ateroskloroze i hipertenzije.
Đumbir
Đumbir je aromatični začin koji regulira razinu kolesterola u krvi i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od nastanka bolesti gušterače. Đumbir se slaže uz većinu namirnica, a možete ga dodati u sok, smoothie ili salatu.
Menta
Jedno istraživanje je pokazalo da menta može smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Mentu možete dodati u omiljene napitke, salate pa čak i deserte.
Šafran
Ovaj začin regulira razinu kolesterola i krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da šafran može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
Kurkuma
Baš kao i kajenski papar, kurkuma ima moćno protuupalno djelovanje koje se pokazalo odličnim u prevenciji raka dojke, prehlade, gripe pa čak i Alzheimerove bolesti.
Pročitajte više o ljekovitim biljima i začinima.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345