Ako pokušavate zatrudnjeti izbjegavajte ove namirnice

Ako pokušavate zatrudnjeti izbjegavajte ove namirnice

Ako pokušavate zatrudnjeti izbjegavajte ove namirnice
  • Objavljeno: Petak, 10.07.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Postoje mnogi razlozi zašto neke žene ne mogu zatrudnjeti kao što su prehrana, način života, hormonska neravnoteža, loš sadržaj hranjivih tvari, slaba detoksifikacija i genetska varijanca. Osim toga, tu su i mnogi medicinski problemi koji mogu utjecati na plodnost, uključujući i stres.

Stručnjaci navode da postoje i namirnice koje žene često konzumiraju, nesvjesne da zapravo time mogu utjecati na plodnost. Ovo su pet namirnica koje bi žene trebale izbjegavati kada pokušavaju zatrudnjeti.

Kurkuma

Iako je kurkuma djeluje protuupalno, pomaže kod depresije i brojnih bolesti, visoke doze mogu negativno utjecati na plodnost, djelujući kao oralna kontracepcija.

Trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću kurkumu bi trebale dodati u svoja jela umjesto da je uzimaju kao dodatak prehrani.

Stevija

Iako je stevija izvrsna prirodna zamjena za šećer, ako želite zatrudnjeti, koristite je s oprezom. Eksperimentalne studije na životinjama su pokazale da stevija negativno djeluje i na muške i na ženske reproduktivne organe te da bi u velikim dozama mogla uzrokovati neplodnost.

Alkohol

Pretjerana konzumacija alkohola tijelu može oduzeti esencijalne hranjive tvari, poput vitamina B, koji su ključni za razvoj djeteta. Veća količina alkohola može negativno utjecati na proizvodnju sperme kod muškaraca, a više od dva pića u noći može učiniti isto kod starijih žena koje pokušavaju zatrudnjeti.

Prekomjerni unos alkohola također povećava oksidacijski stres, metabolizam glukoze i ukupnu upalu u tijelu što dovodi do težeg začeća.

Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti

Istraživanja pokazuju da konzumacija mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoća poput mlijeka i jogurta, zbog razina androgena, može negativno utjecati na žene koje pokušavaju zatrudnjeti.

Ovo je posebno zabilježeno kod žena sa sindromom policističnih jajnika koji je povezan s nepravilnim ciklusima, neplodnošću, povećanim testosteronom, dobitkom kila i otpornošću na inzulin. To je vjerojatno zbog toga što je hormon androgen, nakon što je mast uklonjena, ostao u mliječnim proizvodima. Zapravo, studije pokazuju da mliječni proizvodi s većim udjelom masti poboljšavaju plodnost i ovulaciju.

Gazirana pića

Istraživanja pokazuju da redovito konzumiranje dva ili više gazirana pića s kofeinom negativno utječe na ovulaciju i plodnost. Vjeruje se da je to zbog visokog sadržaja šećera, umjetnih zaslađivača, kemikalija i bisfenola A koji negativno utječu na metabolizam glukoze i ovulaciju.

Previše kofeina

Prekomjerni kofein također povećava proizvodnju kortizola, kao i izglede za poremećaje ovulacije poput sindroma policističnih jajnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti