Akupresura može što i sedativi

Akupresura može što i sedativi

Akupresura može što i sedativi
  • Objavljeno: Petak, 10.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači s američkih Sveučilišta University of California, Irvine (UCI) i Yale University liječili su 52 djece u dobi od 8 do 17 godina akupresurnim kuglicama, prije nego što su bila podvrgnuta endoskopskoj operaciji želuca.

Pola djece bilo je tretirano akupresurnim kuglicama na točci Extra-1, koja je smještena između obrva, a ostala su djeca bila tretirana kuglicama na mjestu iznad lijeve obrve, za koje nije dokazan nikakav klinički učinak.

Istraživači, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Anesthesia & Analgesia, otkrili su da se razina anksioznosti smanjila u razdoblju od 30 minuta kod djece koja su bila tretirana kuglicama u točki Extra-1.

Za razliku od toga, u kontrolnoj skupini razina anksioznosti se povećala u istom razdoblju.

Voditelj istraživanja dr. Zeev Kain, predstojnik katedre za anesteziologiju i intenzivno liječenje na Sveučilištu UCI, komentirao je: Anksioznost koja se kod djece pojavljuje prije operacije je loša zbog emocionalnog učinka na djecu i roditelje, te može dovesti do produženja vremena potrebnog za oporavak i povećati upotrebu analgetika za poslijeoperativnu bol.

Kod akupresure je sjajno to što nije skupa i nema nuspojava, zaključio je. Otkriće pokazuje da bi se akupresuru moglo koristiti kao vrijednu alternativu sedativima, koji uzrokuju poslijeoperativnu mučninu.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti