Geni, debljina i rak

Geni, debljina i rak

Geni, debljina i rak
  • Objavljeno: Petak, 10.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal od the American Medical Association (Jama) moglo bi pomoći boljem testiranju za rani razvoj raka crijeva.

Istraživanje se usredotočilo na gen naziva ADIPOQ koji uzrokuje stvaranje hormona debljine poznatog pod nazivom adiponektin. Istraživanje pokazuje da oni koji nasljeđuju čestu varijantu spomenutoga gena imaju 30% manji rizik za rak crijeva u usporedbi s ostalima.

Oni koji nemaju takvu gensku varijantu ili oni koji imaju nezdrave razine adiponektina u krvi mogli bi imati koristi od ranog kolorektalnog testiranja. Dodatna istraživanja potrebna su kako bi potvrdila imaju li oni koji nemaju spomenutu gensku varijantu koristi od promjena životnog stila.

Jedna trećina oboljelih od raka debelog crijeva ima jasnu povijest bolesti u obitelji, a sada su znanstvenici blizu otkrića točne DNK sekvencije ili mutacija unutar ADIPOQ gena koji utječe na rizik za rak.

Boris Pasche, predstojnik Katedre za hematologiju i onkologiju na američkom Sveučilištu Alabama i voditelj istraživanja, rekao je: Nadamo se da ćemo znatno poboljšati mogućnost ranog otkrivanja bolesti, i otvoriti nove putove za bolje shvaćanje unutarnjih i vanjskih čimbenika koji utječu na rizik za rak.

Već prije je otkriveno da i na debljinu i na rak utječu geni, no to je prvo istraživanje koje je znanstveno dokazalo spomenutu trostruku vezu.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti