Antidepresiv uzrokuje veću smrtnost kod tumora dojke

Antidepresiv uzrokuje veću smrtnost kod tumora dojke

Antidepresiv uzrokuje veću smrtnost kod tumora dojke
  • Objavljeno: Utorak, 09.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje uzimaju popularni antidepresiv Seroxat istovremeno s lijekovima za liječenje raka dojke imaju daleko veće šanse da umru od posljedica tumora, upozoravaju liječnici.

Znanstvenici su otkrili da antidepresiv Seroxat ( poznat i kao paroxetine) može ometati djelovanje tamoxifena, koji se prepisuje tisućama žena koje su oboljele od raka dojke.

Ovo saznanje je važno jer mnoge oboljele žene pate i od depresije, čak jedna od 4 oboljele. Srećom drugi antidepresivi nisu imali sličan poguban efekt.

Studiji su proveli znanstvenici sa Sunnybrook Health Sciences Centre na Sveučilištu Toronto. Oni su promatrali stanje 2.430 žena u dobi od 66 godina i starije koje su se liječile u periodu od 1993. do 2005. godine. Sve su uzimale tamoxifen i jedan od 5 antidepresiva uključujući i Seroxat, koji se najčešće propisivao.

Analize su pokazale da su one koje su uzimale Seroxat češće umirale od tumora dojke ili nekih drugih razloga nego žene koje nisu uzimale ovaj antidepresiv. A što su ga duže i češće uzimale to je rizik od smrti bio veći.

"Naši dokazi ukazuju da izbor antidepresiva može značajno utjecati na preživljavanje kod žena koje se liječe tamoxifenom," objavili su u British Medical Journalu.

Tijekom prošle godine zbog istog spornog antidepresiva dosuđena je milijunska odšteta. Naime, sud u Philadelphiji je odlučio da je antidepresiv Seroxat (koji se u SAD-u prodaje kao Paxil) kriv za srčana oštećenja koja je trogodišnji dječak Lyam Kilker zadobio dok je njegova majka u trudnoći pila ove tablete.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti