Batina je iz raja izašla?

Batina je iz raja izašla?

Batina je iz raja izašla?
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Fizičko kažnjavanje djeteta bi moglo potaknuti njihovo agresivno ponašanje kasnije u životu.

Istraživanje, koje je trajalo 20 godina, je pokazalo da djeca, koja su roditelji fizički kažnjavali imaju veću vjerojatnost da će i sami biti agresivni kada odrastu.

"Gotovo bez iznimke, ovo istraživanje pokazuje da je fizičko kažnjavanje od strane roditelja, braće i sestara ili vršnjaka povezano s višom razinom agresije kasnije u životu", DailyMail prenosi izjavu istraživača dr. Joana Durranta.

Fizičko kažnjavanje djece je zabranjeno u 20 europskih zemalja, a u SAD - u i Velikoj Britanij postoje pravne mjere i zakoni kojima se regulira fizičko kažnjavanje djece.

Vjerovali ili ne, postoje puno učinkovitije metode učenja djeteta pravilnom ponašanju. Psiholozi diljem svijeta se slažu da fizičko kažnjavanje nema dugotrajan učinak. Oni tvrde da takvim načinom discipline djetetu šaljete poruku da je to sasvim normalno, zbog čega će i ono samo vrlo vjerojatno početi primjenjivati fizičku agresiju.

Znanstvenici tvrde da djeca, koja su fizički kažnjavana, imaju znatno veći rizik od razvijanja mentalnih zdravsrvenih problema kao što je depresija.

Fizičko kažnjavanje je na neki način i najlakše kažnjavanje. Naime, roditelju je lakše ošamariti dijete nego smisliti drugu kaznu. Djetetu možete uzeti igračku ili zabraniti igranje na određeno vrijeme te nakon toga porazgovarati s njime kako bi postignuli dugotrajan učinak.

Dr. Durrant je dodao kako "dijete, koje je fizički kažnjavano, može s vremenom postati prkosno i namjerno se loše ponašati, a roditelji bi trebali znati da su sve nepodopštine koje njihovo dijete radi sasvim normalne za njihovu dob i razvoj."

Još jedan savjet stručnjaka jest da uvedete pravila ponašanja, ali i da objasnite zašto se ta pravila koriste. Nemojte misliti da je fizičko kažnjavanje najbolje jer, ako je vjerovati ovom istraživanju, djetetu će veća kazna biti uzmete li mu igračku, za razliku od fizičkog kažnjavanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti