Bebe bi trebale spavati s majkom do treće godine

Bebe bi trebale spavati s majkom do treće godine

Bebe bi trebale spavati s majkom do treće godine
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje, koje zapravo ide protiv zdravstvenih upozorenja, sugerira kako je bebino srce pod većim stresom ako beba mora spavati sama.

Ono tvrdi kako se bebe koje spavaju majkama na prsima bolje odmore i naspavaju nego bebe koje preko noći spavaju u krevetiću ili kolijevci.

Istraživanje je provedeno od strane dr. Nilsa Bergmana, pedijatra sa Sveučilišta Cape Town iz Južne Afrike, a ono nam govori kako odvojeno spavanje od majke otežava povezivanje s njom.

Noćnim odvajanjem od majke se također može oštetiti razvoj mozga, što kasnije u životu može dovesti do razvoja problema u ponašanju.

No zanimljivo je kako ovo istraživanje ide protiv prethodnih upozorenja koja pozivaju roditelje da bi bebe trebale spavati u vlastitom krevetiću.

Problem je što postoji rizik da bi majka mogla ozlijediti ili ugušiti dijete dok spava, pa se uobičajeno preporučuje da je najsigurnije mjesto za bebu u vlastitom krevetiću ili kolijevci koja se nalazi u sobi s roditeljima, no ne u krevetu s njima.

No, dr. Nils Bergman ističe kako smrt u kolijevci i ostale ozljede dojenčadi, nisu uzrokovane prisutnošću majke.

"Kad se dojenčad uguši ili doživi smrt u kolijevci, to se nije dogodilo zato što je njihova majka bila prisutna," Telegraph prenosi izjavu istraživača.

"To je uvijek zbog nekih drugih stvari: otrovne pare, cigarete, alkohol, veliki jastuci ili opasne igračke!"

Dr. Bergman koji je osnovao i pokret nazvan 'Kangaroo Mother Care', s naglaskom na prednosti kontakta kože na kožu između majke i novorođenčeta, proučavao je za istraživanje režime spavanja 16 dojenčadi.

Otkrio je kako je bebino srce bilo i pod tri puta većim stresom, ako je beba spavala u krevetiću ili kolijevci, a ne na majčinim prsima.

Samo je šest beba u istraživanju spavalo samo i imalo miran san.

Istraživanje je pokazalo da se kod beba koje su spavale u krevetiću javio poremećaj ciklusa spavanja mozga, a on je jako bitan za razvoj organa.

Dr. Bergman zato upozorava kako nedostatak sna u ovoj dobi može izazvati poremećaje u ponašanju djeteta u kasnijem životu.

Znanstvenik dodatno tvrdi kako bi poremećen san i stres za srce mogao otežati stvaranje budućih veza.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti