Bolovi koje ne biste smjeli ignorirati

Bolovi koje ne biste smjeli ignorirati

Bolovi koje ne biste smjeli ignorirati
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jaka glavobolja

Uvjerite se da su bolovi koje osjećate bezopasni kao što se čine.

Ponekad je glavobolja samo glavobolja, a žgaravica znak da ste pojeli nešto što vam ne odgovara... A ponekad su to bolovi koje ne biste smjeli ignorirati. Uvjerite se da su bolovi koje osjećate bezopasni kao što se čine.

Velike su šanse da su jaki bolovi u glavi obična migrena. No, ako glavobolju ne prate ostali simptomi migrene (mučnina, osjetljivost na svjetlo i zvukove, ili migrena s aurom pri kojoj se javljaju vizualni simptomi, npr. svjetlucanje ili bljeskovi ispred očiju), oštra, jaka i iznenadna bol (i ovdje mislimo na najgoru glavobolju vašeg života) može biti znak cerebralne aneurizme. Ova nenormalna proširenja krvne žile u mozgu pojavljuju se kod 5 posto svjetske populacije, i većinu vremena ne uzrokuju nikakve probleme.

Isprobajte napitak od đumbira i lavande koji pobjeđuje glavobolju!

Kada su male ne predstavljaju veću opasnost, no kako rastu i postaju veće, postaji opasnost od puknuća (rupture) i izlijevanja krvi u područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lubanje, što se naziva subarahnodino krvarenje. Takvo stanje posebno je životno opasno. Ako se to dogodi, krv može preplaviti područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lubanje (izazvati nevjerojatno jaku glavobolju) i prekinuti dotok kisika u tom području.

S vremenom nastanak aneurizme mogu ubrzati: pušenje, ozljede glave, alkohol i neke droge te oralni kontraceptivi, kao i ako je netko u obitelji imao aneurizmu.

Što napraviti?

Pucanje aneurizme može uzrokovati oštećenje mozga već unutar nekoliko minuta, pa je od velike važnosti što prije pozvati hitnu pomoć. Liječnici će vas uputiti na CT-pregled, kako bi ustanovili ima li krvarenja, a ako ga pronađu vjerojatno će vas odmah otpremiti na operaciju.

Pulsirajuća bol u zubu

Ne možete pojesti sladoled ili popiti hladno piće, a da vas ne zabole zubi? Moguće je da su vam zubi samo osjetljivi, no postoji šansa i da se radi o bakterijskoj infekciji živca, oa otuda osjetljivost. Ako ne odete na pregled zubaru koji će točno ustanoviti o čemu se točno radi, moglo bi se desiti da se zbog bakterija infekcija proširi, a to je nešto što definitivno ne želite.

Provjerite zašto je kokosovo ulje bolje od paste za zube!

Što napraviti?

Vrijeme je za posjet zubaru. Pravovremenim uklanjanjem karijesa i nekvalitetnih plombi neće doći od upale zuba. Kada dođe do upale potrebno je ukloniti živac i vrlo temeljito očistiti sav sadržaj kanala zuba, te kad je kanal dezinficiran napuniti ga trajnim punjenjem. Antibiotici će pomoći riješiti infekciju koja se možda proširila i van ustiju.

Oštra bol u donjem, desnom dijelu trbuha

Osjećate oštru bol u donjem, desnom dijelu trbuha koja se pojačava kroz sate i dane? I sve prati mučnina i povišena temperatura? Vjerojatno vam je upaljeno slijepo crijevo. To se događa kad u trenutku začepljenja lumena crvuljka (izdanka u početku debelog crijeva) fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu), zbog čega zatim dolazi do upale.

Saznajte koji sve razlozi stoje iza boli u donjem dijelu trbuha!

Druga mogućnost je cista na jajniku. Ciste se mogu pojaviti u bilo kojem životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ove malene šupljinice ispunjene tekućinom u većini su slučajeva bezopasne i nestaju same od sebe. No ako se radi o uvrnuću (torziji) ciste ili puknuću, može izazvati strašnu bol.

Što napraviti?

Obavezno otići liječniku. Upaljeno slijepo crijevo potrebno je ukloniti, u protivnom, u uznapredovanim slučajevima nastaje odumiranje stanica crvuljka (gangrena), pucanje crvuljka i rasipanje gnoja po trbušnoj šupljini, te nastaje lokalna ili cjelovita upala potrbušnice te vjerojatno smrt ako se ne intervenira.

Ako se radi o cisti, liječnik će propisati odgovarajuće liječenje koje može uključivati lijekove ili kirurški zahvat. Ako se radi o uvrnuću ciste, potrebno ju je odmah ukloniti, jer može prekinuti dotok krvi u jajnik unutar nekoliko sati. Ako se to dogodi, doktor će biti primoran izvaditi i cijeli jajnik.

Prolazna bol u prsima

Povremeno osjećate bol u prsima, kao jaku žgaravicu ili osjećaj tiskanja, kao da vas netko stiska u korzet. Ako niste pojeli ništa jako začinjeno što bi moglo uzrokovati probleme, mogući uzrok je blagi srčani udar. Svake godine oko 10.000 žena ispod 45 godina doživi blagi srčani udar. Simptomi kod žena su blaži nego kod muškaraca, najčešće to su osjećaj pritiska u prsima, umor, bol u grlu i nedostatak zraka.

Provjerite pet ključnih činjenica za sprječavanje srčanog udara!

Što napraviti?

Kod mlađih žena srčani udar se može javiti za vrijeme intenzivnog vježbanja. Ako osjetite neki od simptoma, nazovite hitnu pomoć. Liječnici bi vas trebali poslati na EKG kako bi ustanovili je li srce bilo oštećeno, koliko i što je najbolji način liječenja.

Bol u abdomenu popraćena nadutošću ili vjetrovima

Posljednjih mjesec dana često se osjećate naduto i muče vas vjetrovi, a znate da to nije od hrane koju jedete ili simptom PMS-a? Najgori mogući scenarij je rak jajnika. Godine 2007. Fondacija za prevenciju ginekoloških kancera je objavila koji su rani simptomi raka jajnika: nadutost, bol u abdomenu ili području zdjelice i otežano hranjenje. Ako simptome imate gotovo svakodnevno ili više od dva ili tri puta tjedno, vrijeme je da nešto poduzmete. Rak jajnika nije čest kao rak dojke ili pluća (otprilike jedna na 70 žena će ga dobiti za vrijeme života), no šanse su veće ako je rak imao netko u vašoj obitelji ili ako nikad niste bili trudni.

Isprobajte smoothie od ananasa i jagode protiv nadutosti!

Što napraviti?

Naručite se za pregled kog ginekologa i porazgovarajte o simptomima. Ako vaš liječnik posumnja na rak, poslat će vas na ultrazvuk. Dobra vijest: u žena kod kojih je rak jajnika rano otkriven - postotak preživjelih je 90 posto.

Bol u leđima s trncima u nožnim prstima

Ako ste nešto teško nosili, ili bili dulje vrijeme prignuti, znate što je bol u leđima. No takvu bol obično rješava odmor i poneka krema protiv bolova. No ako se bol ne povlači otiđite do ortopeda, moguće je da vam disk (spužvasta materija koja je obložena između kralježaka) pritišće živac u kralježnici. Bez odgovarajućeg tretmana, prijeti vam trajno oštećenje živca.

Saznajte koje stvari morate prestati raditi ako osjećate bolove u leđima!

Što napraviti?

Ultrazvuk će pokazati je li se disk u leđima pomaknuo ili napuknuo. Sve dok vam se simptomi ne pogoršavaju, dokor će vam pripisati fizikalnu terapiju i oralne steroide. Ako to ne pomogne, moguće je da će vam biti potrebna operacija.

Bol u nozi s naoticanjem

List na nozi vam je veoma osjetljiv na jednom mjestu, vidljivo naotečen, crven i topao na dodir? Moguć uzrok je duboka venska tromboza (DVT), poznata i kao krvni ugrušak. Kako dođe do stvaranja krvnog ugruška: dugo sjedite, cirkulacija vam prestaje funkcionirati kako bi trebala, krv se nakuplja i nastaje ugrušak. Kad dovoljno naraste zaštopa venu, a područje oko njega počinje boliti i naoticati. Kod pušačica i žena koje uzimaju kontracepcijska sredstva, postoji veća šansa da će im se stvoriti krvni ugrušak.

Provjerite imate li krvni ugrušak!

Što napraviti?

Oduprite se porivu da to područje masirate ili da pustite da se problem riješi sam od sebe. Ako se krvni ugrušak dalje pokrene može vam kroz vene otići do pluća i zaustaviti dotok kisika, odnosno može dovesti do smrti zbog plućne embolije. Radije otiđite liječniku, koji će ultrazvukom pogledati krvni ugrušak. Površinska tromboza ne zahtijeva posebno liječenje osim olakšavanje simptoma; stavljanje toplih obloga preko zahvaćenih vena i uzimanje NSAID-a (nesteroidnih antiinflamatornih lijekova) protiv bolova i za smirivanje upale. Kod DVT-a bolesnik se odmah mora hospitalizirati jer je nužno spriječiti plućnu emboliju i kroničnu vensku insuficijenciju. Potrebni su vam lijekovi koji razrjeđuju krv, koje ćete možda morati uzimati do godinu dana.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije