Braća i rak prostate

Braća i rak prostate

Braća i rak prostate
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci koji imaju brata s karcinomom prostate imaju veću vjerojatnost od ostalih ljudi da i sami budu dijagnosticirani s bolešću, no razlog može imati više veze s većim nadzorom od same genetike.

Švedski istraživači analizirali su podatke 22.511 braće od 13.975 pacijenata koji boluju od raka prostate i utvrdili su da je pojava bolesti bila veća među braćom od pacijenata karcinoma u odnosu na muškarce iste dobi u općoj populaciji. Pojava bolesti je najčešća kod muškaraca koji imaju dva brata s karcinomom prostate.

Međutim, istraživanje je pokazalo da je najčešće dijagnosticirana prva faza bolesti kod braće od oboljelih muškaraca. Ova faza karcinoma prostate obično se otkriva kroz test koje zovemo prostatični specifični antigen (PSA) i bitno je napomenuti da može i ne mora biti klinički relevantan, objašnjavaju autori istraživanja.

Istraživači su također otkrili da je učestalost raka prostate među braćom od oboljelih muškaraca bila najveća tijekom prve godine nakon što je prvi brat dijagnosticiran s karcinomom.

„Povećana dijagnostička aktivnost kod muškaraca s obiteljskom poviješću raka prostate koje smo promatrali, napuhati će povijest obiteljske bolesti kao faktor rizika za rak prostate kod populacije muškaraca koji uobičajeno primaju PSA test", zaključio je dr. Ola Bratt i njegovi kolege s urološkog odjela u bolnici Helsinborg u Švedskoj.

Rezultati istraživanja mogli bi ponuditi dodatne smjernice za liječnike, autori predlažu.

„Kada savjetujete muškarce o njihovim rizicima od nasljedne sklonosti za rak prostate, treba razmotriti mogućnost da je obiteljsko kumuliranje raka prostate možda barem djelomično uzrokovano povećanim dijagnostičkim aktivnostima", za kraj dodaje Bratt.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti