Brokula može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva

Brokula može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva

Brokula može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumacija brokule može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva, čak i ako je prekuhana.

Dobro je poznato kako je brokula odlična namirnica koja pomaže u borbi protiv raka, no uvijek je bilo rečeno kako predugo kuhanje povrća može spriječiti dobivanje njene pune koristi.

Međutim, istraživači su otkrili kako konzumacija od tri puta tjedno može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva, čak i ako je brokula prekuhana.

Rezultati pokazuju kako tijelo još uvijek može apsorbirati moćan spoj sulforafan bitan u borbi protiv raka, služeći se bakterijama u crijevima kako bi ju oslobodio od njenog matičnog spoja.

„Većina ljudi prekuha brokulu te tako nesvjesno unište enzim od biljke koja nam daje sulforafan," navodi profesorica Elizabeth Jeffery.

„Sada znamo kako mikrobioti u našem probavnom traktu mogu spasiti neke od ovih važnih spojeva za prevenciju raka čak i ako se to dogodi."

„Ovo otkriće otvara mogućnost da ćemo moći unaprijediti aktivnosti ove bakterije u debelom crijevu, povećavajući preventivnu snagu brokule," dodaje istraživačica.

Znanstvenici već dugo sumnjaju kako mikrobi u crijevima mogu izvesti ovaj trik, ali nitko nije znao sa sigurnošću.

Međutim, nakon ispitivanja na štakorima na Sveučilištu u Illinoisu, profesorica Jeffery je izjavila: „Prisutnost sulforafana u mjerljivim količinama pokazuje kako se on dalje razvija u donjem dijelu crijeva i tamo je dostupan za apsorpciju u tijelo."

Otkriće bi moglo dovesti do novih tretmana za rak debelog crijeva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti