Slobodni radikali nisu krivi

Slobodni radikali nisu krivi

Slobodni radikali nisu krivi
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje provedeno na Institutu za zdravo starenje britanskog Sveučilišta "University College London" pokazalo je da je jedna od vodećih teorija starenja netočna, i da kisikovi slobodni radikali ipak nisu glavni uzrok starenja.

Dr. David Gema rekao je da ta teorija slobodnih radikala postoji već pedesetak godina, no "ne nosi se s dokazima".

Njegovo istraživanje pokazalo je da je životni vijek crva bio relativno neovisan o njihovoj sposobnosti rješavanja viška slobodnih radikala.

Na temelju toga istraživanja dr. Gems vjeruje da proizvodi koji sprečavaju starenje zbog svoga antioksidativnog djelovanja, vjerojatno nemaju nikakav učinak na starenje.

Savjetovao je: "Ne postoje jasni dokazi da mliječni antioksidativni proizvodi mogu usporiti ili zaustaviti starenje, a još je manje dokaza koji bi poduprli većinu ostalih proizvoda za usporavanje starenja".

Slobodni radikali su nestabilne čestice koje se stvaraju u tijelu u normalnim fiziološkim procesima, kao posljedica loših životnih navika, te kao rezultat djelovanja vanjskih čimbenika, kao što je izlaganje suncu ili izloženost stresu. Nagomilavanje slobodnih radikala narušava zdravlje, a do sada se smatralo i da ubrzava starenje.

Za MojDoktor:

Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti