Kemijski spojevi iz drveta mogu pomoći u borbi protiv MRSA-e

Kemijski spojevi iz drveta mogu pomoći u borbi protiv MRSA-e

Kemijski spojevi iz drveta mogu pomoći u borbi protiv MRSA-e
  • Objavljeno: Subota, 26.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili antibiotik u stablu crvenog cedra koji je učinkovit protiv meticilin rezistentnog Staphylococcus aureusa (MRSA), inače poznatog i kao zlatni stafilokok koji je otporan na većinu lijekova.

„Htio sam pronaći moguću upotrebu za vrstu drveća koja se inače smatra samo smetnjom. Ovo otkriće ne samo da bi moglo pomoći ljudima u borbi protiv bakterija, već i poljoprivrednicima omogućiti drugačiji usjev koji donosi dobit," objašnjava Chung-Ho Lin s Missouri sveučilišta, a prenosi Top News.

Lin i kolege su identificirali, izolirali i testirali 17 biološki aktivnih spojeva, a imaju planove za analiziranje još mnogih drugih spojeva.

Znanstvenici su otkrili kako relativno mala koncentracija kemijskog spoja pronađenog u crvenom cedru, točnije 5 mikrograma po mililitru, bila bi dovoljno učinkovita protiv MRSA.

Tim istraživača dosad je u epruveti testirao učinkovitost spoja protiv mnogih verzija MRSA s obećavajućim početnim rezultatima.

„Pronašli smo kemijski spoj u igli cedara, a to je bogat i obnovljiv resurs koji se može prikupljati godišnje. Budući da je spoj u iglicama, još i ne moramo rušiti stabla," ističu istraživači.

Osim svojih potencijala u koristi u borbi protiv MRSA, istraživači su dodatno otkrili kako su neki kemijski spojevi u stablu u stanju boriti se i uništiti stanice raka kože koje su bile prisutne kod miševa.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti