Debljaju li proteini?

Debljaju li proteini?

Debljaju li proteini?
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.07.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kada je riječ o gubitku kilograma, proteini pobjeđuju u usporedbi s ugljikohidratima i mastima. Međutim, i proteini su izvor kalorija, a prekomjerno unošenje kalorija dovodi do povećanja tjelesne težine.

Provjerite koji su najbolji izvori proteina!

Kalorije iz proteina i povećanje kilograma

Proteini su neophodni za zdravlje. Pomažu u izgradnji mišića, obnavljanju tkiva, potiču imunitet, stvaranje hormona i enzima u tijelu. Za održavanje svih ovih funkcija, potrebna je određena količina proteina, dok se sav višak pretvara u energiju, što je u redu ako tu energiju i trošite. U protivnom, višak proteina će se pretvoriti u neželjeno masno tkivo, baš kao i sve ostale kalorije.

Opasnosti od prekomjerne konzumacije proteina

Osim porasta tjelesne težine, postoje i druge opasnosti zbog prevelike konzumacije proteina. Ove opasnosti najčešće pogađaju ljude koji uzimaju proteinske dodatke prehrani. Višak proteina povećava rizik od dehidracije jer proteini zahtijevaju vodu za izlučivanje. Ako unesete 35% više kalorija iz proteina nego je preporučeno, povisit će se razina aminokiselina i amonijaka u vašem tijelu. To može izazvati mučnine i proljev. U nekim slučajevima, pretjerani dugotrajni unos proteina, može imati kobne posljedice.

Potreban unos proteina

Stručnjaci smatraju da bi zdrava prehrana trebala uključivati ​​10 do 35% kalorija iz proteina. Na primjer, na dijeti od 2.000 kalorija, unesite od 50 do 175 g proteina dnevno. Ako vježbate i radite na izgradnji mišićne mase, možda vam je potrebno 0,5 do 0,7 g po kilogramu tjelesne težine.

Proteini i mršavljenje

Ako pokušavate izgubiti na težini, pokušajte unijeti malo više proteina u prehranu. Proteini održavaju osjećaj sitosti, stoga ćete automatski unositi manje kalorija. Osim toga, njihovim unošenjem ćete očuvati mišiće koji također pomažu u sagorijevanju kalorija.

Proteine pronalazimo u mesu, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima, a ima ih i u nekom povrću, odnosno mahunarkama, poput graha.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti