Potencijalni očevi trebaju razmišljati o prehrani

Potencijalni očevi trebaju razmišljati o prehrani

Potencijalni očevi trebaju razmišljati o prehrani
  • Objavljeno: Subota, 23.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prehrana očeva utječe na nasljedni dijabetes kod kćeri, bar kod miševa koliko zasad znamo.

Iako su štetni učinci loše majčine prehrane već ranije ukazani, novo istraživanje sugerira da budući očevi moraju također pripaziti na prehranu. Ono također pruža moguće objašnjenje za epidemiju dijabetesa koja hara po industrijaliziranim zemljama.

Margaret Morris i kolege sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyu, hranili su mužjake štakora s visoko masnom prehranom. Otkrili su kako su kćeri ugojenih štakora razvili dijabetes prije nego što su ušli u pubertet, s koncentracijom glukoze u krvi dvostruko većom od kćeri od normalno hranjenih štakora. Kćeri pretilih štakora su također producirale polovicu normalne količine inzulina, hormona koji regulira razinu šećera u krvi, za razliku od kćeri normalno hranjenih štakora.

„Ako se sličan učinak primijeni na ljudima, on naglašava potrebu da muškarci održavaju zdravu prehranu i tjelesnu težinu, ne samo zbog vlastitog zdravlja, već i zbog slijedećih generacija," objašnjava Morris.

Analiza genetskog materijala kćeri je pokazala kako su naslijedile DNA s abnormalnim „epigenetskim" promjenama. Tim istraživača objašnjava kako su oni nastali kada je DNA u spermi bila izložena prekomjernoj masnoći u prehrani. Promjene, proizvedene kroz proces koji se naziva metilacija, su zamijenile aktivnosti 642 gena povezana s proizvodnjom inzulina od strane skupine stanica u gušterači.

Neobjavljena istraživanja sugeriraju da su sinovi pod sličnim utjecajem, dodaje Morris.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti