Način pohranjivanja masnih stanica određuje oblik tijela kruške ili jabuke

Način pohranjivanja masnih stanica određuje oblik tijela kruške ili jabuke

Način pohranjivanja masnih stanica određuje oblik tijela kruške ili jabuke
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kao što će mnoge žene bez sumnje potvrditi, masne stanice se jednostavno ne nakupljaju jednako. To je lako objašnjivo zato jer se stanice masnoće u bedrima i trbuhu pohranjuju na različite načine.

Michael Jensen i kolege iz Mayo klinike u Rochesteru, u Minnesoti, podvrgnuli su volontere pod prehranu bogatu masnoćama kroz osam tjedana, a zatim su im izmjerili stanje s njihovim masnim stanicama, ili adipocitima. Dok su se trbušne masne stanice povećavale, bedrene stanice su se umnožavale tako što su „regrutirale" više adipocita iz masnih stanica u nastajanju. Što su više nove bedrene masne stanice „regrutirale", ljudi su stekli manje abdominalne masnoće.

Masne stanice na trbuhu povećavaju rizik od dijabetesa i drugih bolesti, dok masnoća na bokovima i bedrima ima zaštitni učinak. Jensen smatra kako bedrena masnoća može upiti višak energije stvorene od hrane te ju tako drži podalje od trbuha, gdje masne stanice čine najviše štete.

Tendencija pojedinca da ima oblik tijela kruške ili jabuke, može djelomično biti uzrokovan zbog mogućnosti njihovih bedrenih masnih stanica da privuku više adipocita.

Proučavanje što kontrolira taj proces može nam pomoći u borbi protiv štetnih učinaka masnih stanica na naše zdravlje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti