Pušenje u trudnoći i savjetovanje

Pušenje u trudnoći i savjetovanje

Pušenje u trudnoći i savjetovanje
  • Objavljeno: Subota, 11.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mnogi doktori ne ističu dovoljno trudnicama da prestanu pušiti.

Trudnice koje puše podijele tu informaciju sa zdravstvenim radnicima, ali oni ih često nedovoljno savjetuju kako prestati, prema rezultatima novog istraživanja.

"Zbog činjenice da savjetovanje postiže samo skromne rezultate, načuli smo da su liječnici neskloni uzeti dovoljno vremena za savjetovanje trudnica koje puše.", izjavio je za Reuters Health Van T. Tong s Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, istraživač u studiji. "Naši su rezultati potvrdili ono što smo i očekivali."

Pušenje tijekom trudnoće može uzrokovati mnoge probleme i majci i djetetu, od preuranjenog poroda do problema u razvoju i ponašanju, istaknuli su Tong i njegovi kolege. Više od 1 na 10 trudnica koje su rodile u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2004. godine izjavile su da su prestale pušiti tijekom trudnoće.

Da bi bolje razumjeli kako pomoći trudnicama da prestanu pušiti, istraživači su analizirali podatkle iz 2004. i 2005. godine iz New Jersey Pregnancy Risk Assessement Monitoring Program koji su uključivali 4 473 žene koje su nedavno rodile.

Među 16% žena u studiji koje su izjavile da su bile pušači prije trudnoće, polovica ih je izjavila da su prestale pušiti prije i nego što su počele primati prenatalnu skrb. Samo 5% ih je prestalo nakon početka prenatalne skrbi, izvjestili su istraživači u časopisu "American Journal of Preventive Medicine".

Među ženama koje su pušile i u kasnijoj trudnoći, samo 11% ih je izjavilo da su pokušale neki od načina odvikavanja, kao što su savjetovanja ili materijali o samopomoći. Gotovo sve sudionice studije izjavile su da su ih zdravstveni djelatnici pitali puše li, ali samo je 57% izjavilo da su ih i savjetovali o tome kako prestati. Savjetovanje je preporučeni način prestanka pušenja za trudnice, zbog potencijalnih rizika kod korištenja nikotinskih žvaka ili flastera, te lijekova, komentirao je Tong.

"No ipak, posebno kod teških pušačica (koje puše više od kutije cigareta na dan), potencijalne dobrobiti od prestanka pušenja mogu prevagnuti rizike od učinaka lijekova za prestanak pušenja.", dodao je. "Žene trebaju razgovarati sa svojim zdravstvenim skrbnicima kako bi odlučili koji bi način za prestanak pušenja bio najbolji za njih."

Ti rezultati mogu biti generalizirani samo na New Jersey, koji ima jednu od najnižih učestalosti pušenja u trudnoći u Sjedinjenim Američkim Državama, istaknuo je Tong s kolegama, što je moguće zahvaliti programima za kontrolu pušenja. "No ipak, čak i u slučaju s niskom stopom pušenja u trudnoći, postoji i dalje potreba za poboljšanjem kako bi bili sigurni da će žene koje puše dobiti pomoć koju trebaju kako bi prestale pušiti.", rekao je Tong.

"Potrebno je potaknuti još više zdravstvenih radnika da ustraju unatoč svojim strahovima da neće postići uspjeh", dodao je. "Svaka je žena važna, pa ako bi svaka pušačica dobila savjetovanje i pozornost, naš je cilj postignut."

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti