Što se ne smije u trudnoći

Što se ne smije u trudnoći

Što se ne smije u trudnoći
  • Objavljeno: Srijeda, 15.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stvari koje treba izbjegavati

Pušenje

Pušenjem u trudnoći dvostruko se poveća rizik pobačaja i veća je učestalost preuranjenog poroda. Djeca majki koje su pušile imaju u prosjeku 200 g manju težinu od ostale djece i puno su osjetljivija na raznorazne infekcije. Takoder je kod njih veća učestalost sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS).

Alkohol

Iako puno ljudi misli da jedna čašica u trudnoći ne šteti bebi u trbuhu, alkoholna pića je bolje izbjegavati jer nema točnih podataka o tome kolika minimalna količina alkohola može dovesti do oštećenja embrija. Poznato je jedino da je redovito uživanje alkohola u velikim količinama štetnije od povremenih malih količina. Ali i manje količine alkohola mogu uzrokovati smetnje u rastu kao i oštećenja u razvitku lubanje, lica, te duševne smetnje.

Dijeta

Dijete tijekom trudnoće su zabranjene. Smanjeni unos kalorija je štetan i za buduću majku i dijete. Preporučljiva je punovrijedna i raznovrsna prehrana s proizvodima od cijelovitih žitarica, s puno svježeg voća i povrća, s manjim količinama mesa i ribe i uzimanje puno tekućine.

Jesti za dvoje

Mnogo trudnica za vrijeme trudnoće povremeno dobiva prave napade gladi. Sigurno su vam poznati gušti za krastavcima i sličnim. Ali jesti za dvoje nije baš dobro, preveliki unos kalorija u trudnoći i time povezani prekomjerni dobitak na težini povećavaju mogućnost trudničkog dijabetesa i gestoze. Prehrana trudnice treba biti raznovrsna s puno svježih namirnica. Ne pretjerujte sa slatkišima i premasnom hranom!

Sport

Trudnice trebaju izjegavati sportske aktivnosti gdje je veća mogućnost ozlijeda kao što su rolanje, skijanje ili jahanje. Također nisu primjereni sportovi s puno skakanja kao što su tenis, rukomet, nogomet i slični sportovi s loptom. Dozvoljeni u trudnoći su šetanje, jogging (ako ste trčali i prije trudnoće) i plivanje.

Tijekom cijele trudnoće je zbog visokog rizika dekompresije fetusa zabranjeno ronjenje na bocu.

Daleka putovanja

Daleke, ekzotične destinacije s niskim medicinskim i higijenskim standardom u trudnoći nisu preporučljive. Izbjegavati je potrebno krajeve gdje je veća učestalost malarije i hepatitisa A, B, D i E. Zaštitno cijepljenje je moguće jedino prije trudnoće.

Lijekovi

Kod uzimanja lijekova u trudnoći potreban je oprez. Aspirin je npr. u zadnja tri mjeseca trudnoće poptuno zabranjen. Najvažnija pravila što se tiče uzimanja lijekova su:

Prije uzimanja bilo kakvog lijeka posavjetujte se s vašim ginekologom! Nemojte uzimati više lijekova od jednom i uzimajte ih uvijek u najmanjoj djelotvornoj dozi!

Oprez je potreban i kod lijekova na biljnoj bazi!

Prije propisivanja lijeka će liječnik uvijek prvo razmisliti da li je korist uzimanja lijeka veća od potencijalnog rizika.

Solarij

Sunčanje u solariju u trudnoći nije preporučljivo, treba ga izbjegavati pogotovo u prva tri mjeseca trudnoće. U solariju dolazi do zagrijavanja tijela, a povišena temperatura je jedan od čimbenika koji mogu voditi do embrionalnih grešaka. Iz istog razloga se ne preporuča ni dugotrajno sunčanje vani. Drugi razlog da tijekom trudnoće zaboravite na brončanu put su "trudničke maske", potamnjeli madeži koji bi vam mogli ostati i nakon trudnoće.

KOJE NAMIRNICE SU ZABRANJENE U TRUDNOĆI

Svježi sirevi

Produkti iz nepasteriziranog mlijeka su za vrijeme trudnoće strogo zabranjeni. Sirevi iz neprerađenog mlijeka mogu sadržavati bakteriju listeriju koja može uzrokovati listeriozu. Infekcija listerijom može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Izbjegavajte sireve romadur, roquefort, camembert, brie, ricottu i fetu, školjke i plodove mora.

Sirovo meso

Zbog mogućnosti zaraze toksoplazmozom u trudnoći je zabranjeno uživanje sirovog mesa.

Sirova jaja

Da bi izbjegli zarazu salmonelom za vrijeme trudnoće nemojte jesti namirnice sa sirovim jajima kao što su tiramisu, neke vrste sladoleda ili krema.

Kava, cole i čaj

Pretjerani unos kofeina u trudnoći može povećati rizik za manju tjelesnu težinu djeteta i prijevremeni porod. Umjereni unos kofeina (do 300mg dnevno) ne utječe na razvoj djeteta. To su otprilike tri šalice kave dnevno. Ne zaboravite paziti ni na čajeve, kakao ili colu. Jedna čaša cole sadrži i do 70 mg kofeina.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije