Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dijetalna vlakna pomažu u prevenciji dijabetesa

Dijetalna vlakna pomažu u prevenciji dijabetesa

Dijetalna vlakna pomažu u prevenciji dijabetesa
  • Objavljeno: Petak, 29.05.2015.
  • Broj pregleda: 289
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe, koje unose adekvatnu količinu vlakana, imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, otkriva nam to novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Diabetologia.

"Još uvijek nismo sigurni zašto je to tako, ali vjerujemo da dijetalna vlakna usporavaju apsorpciju nutritivnih spojeva, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera na dulje vrijeme", izjavio je voditelj istraživanja prof. Dagfinn Aune.

U istraživanju je sudjelovalo 29000 osoba. Znanstvenici su njihovo zdravlje pratili u razdoblju od 11 godina. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući navike vježbanja i prehrambene navike.

Sudionici, koji su dnevno unosili više od 26 grama vlakana, su imali za 18% manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, u odnosu na sudionike koji su dnevno unosili manje od 19 grama vlakana.

Prethodna istraživanja su pokazala da dijetalna vlakna mogu smanjiti rizik od nastanka pretilosti i pospješiti mršavljenje, a postizanje i zadržavanje zdrave tjelesne težine je ključno za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Kada su znanstvenici analizirali vrstu vlakana, ustanovili su da osobe, koje vlakna pretežno unose putem pahuljica i povrća, imaju za 19% manji rizik od nastanka dijabetesa 2, u odnosu na osobe koje vlakna pretežno unose putem nekih drugih namirnica. Vlakna iz voća su imala najmanji učinak na prevenciju dijabetesa tipa 2.

Pravilna prehrana je ključna za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine, a ovo istraživanje pokazuje da adekvatan unos vlakana u tome može pomoći, a također će pomoći u prevenciji bolesti probavnog sustava i probavnih tegoba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti