Mogu li orasi spriječiti nastanak raka?

Mogu li orasi spriječiti nastanak raka?

Mogu li orasi spriječiti nastanak raka?
  • Objavljeno: Srijeda, 06.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Orasi sadrže omega 3 masne kiseline, polifenole, karotenoide i melatonin. To su spojevi koji smanjuju razinu oksidacijskog stresa i rizik od nastanka kancerogenih stanica.

Orasi imaju pozitivan utjecaj na zdravlje probavnog sustava i mogu smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva, prostate i dojke. Orasi imaju moćno protuupalno djelovanje, štite zdravlje mozga i reguliraju razinu kolesterola.

Isprobajte recept za smoothie od oraha i jabuka!

Ovi orašasti plodovi potiču proizvodnju i razvoj neurotransmitera i na taj način poboljšavaju komunikaciju između moždanih stanica. Istraživanja su pokazala da orasi mogu smanjiti rizik od nastanka demencije i Alzheimerove bolesti.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da orasi mogu smanjiti rizik od nastanka raka. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno jedu 28g oraha imaju za 2.3 puta manji rizik od nastanka raka, naročito raka debelog crijeva.

Drugo istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno jedu orahe imaju manji rizik od nastanka raka dojke i prostate. Osim što smanjuju rizik od nastanka raka, orasi mogu usporiti širenje stanica raka i na taj način olakšati liječenje svih vrsta raka.

Orasi su dobri i za prevenciju drugih bolesti. Naime, znanstvenici su otkrili da orasi mogu smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa tipa 2. Osobe, koje svakodnevno jedu orahe, imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Saznajte zašto trebate svaki dan konzumirati orašaste plodove!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti