Dječaci sve ranije ulaze u pubertet

Dječaci sve ranije ulaze u pubertet

Dječaci sve ranije ulaze u pubertet
  • Objavljeno: Utorak, 23.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje, koje je provedeno u Americi, pokazuje da dječaci u današnje doba ranije ulaze u pubertet u odnosu na nekoliko desetljeća prije

Iako je istraživanje provedeno u Americi, rezultati se mogu primijeniti i na našim područjima. U istraživanju je sudjelovalo 4.000 dječaka koji su bili promatrani u razdoblju od 5 godina, a znanstvenici su ustanovili da se prvi znakovi puberteta javljaju 6 mjeseci do 2 godine ranije u odnosu na prije, ali istraživanje nije otkrilo što točno utječe na raniji ulazak u pubertet.

Prethodna istraživanja su pokazala da djevojčice ranije ulaze u pubertet, a ovo istraživanje je ustanovilo da isto vrijedi i za dječake.

"Kada sam proučavao pojavu puberteta među djevojčicama, nisam se iznenadio rezultatima jer svakodnevno možete vidjeti djevojčice koje ranije ulaze u pubertet", EverydayHealth prenosi izjavu voditelja istraživanja prof. Marcie Herman-Giddensa koji je dodao da "razvoj grudi je prvi znak puberteta kod djevojčica, stoga je znatno lakše prepoznati djevojčicu u pubertetu nego dječaka."

Ulazak u pubertet je teže prepoznati kod dječaka jer je razvoj testisa suptilniji, čak i sami dječaci njihov razvoj ponekad ne primijete. Pubertet kod dječaka se može prepoznati izrastanjem genitalnih i stidnih dlačica, kao i proširenjem testisa.

Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanja kako bi se otkrilo zašto se ranije sazrijevanje događa i među dječacima.

Trebaju li roditelji biti zabrinuti?

Roditelji trebaju biti svjesni da dječaci mogu postići spolnu zrelost puno prije nego što oni misle, stoga je važno da o tome porazgovaraju s djetetom. Prosjek ulaska u pubertet je u dobi između 9 i 10 godina, no neki dječaci ulaze i prije.

To što tijelo sazrijeva ne znači da i djetetove kognitivne i socijalne vještine sazrijevaju. Iako dijete postiže spolnu zrelost, ono je još uvijek dijete i treba ga usmjeravati i upoznavati sa svim tjelesnim promjenama, koje najteže prihvaćaju djevojčice.

Znanstvenici ističu da raniji ulazak u pubertet ne znači i ranije seksualne odnose. Ono što roditelje najviše treba zabrinuti je velika razlika između socijalnog i tjelesnog  sazrijevanja. Također ističu kako roditelji o svemu s djetetom trebaju razgovarati jer, iako će vama možda biti nelagodno, djetetu će značajno pomoći u daljnjem sazrijevanju, naročito socijalnom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti