Lijek za epilepsiju i autizam

Lijek za epilepsiju i autizam

Lijek za epilepsiju i autizam
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nova studija opisuje da su žene, koje su uzimale lijek za epilepsiju naziva valproat tijekom trudnoće, mogle imati znatno povišen rizik da će njihovo nerođeno dijeti razviti autizam, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

U tekućoj studiji koju je proveo Liverpool and Manchester Neurodevelopment Group, istraživači su pregledali 632 djeteta, od kojih je oko pola bilo izložena lijekovima za epilepsiju tijekom trudnoće. Od djece majki koje su uzimale lijekove protiv epilepsije tijekom trudnoće, 64% je bilo izloženo valproatu, 44% lamotriginu, 76% karbamazepinu i 65% drugim lijekovima za epilepsiju. Od sve proučavane djece, devet ih je imalo dijagnosticiran autizam.

Sedmero, od devetero djece kojima je dijagnosticiran autizam, imalo je majke koje su uzimale lijek za epilepsiju tijekom trudnoće. Četiri majke uzimale su valproat i peta je uzimala valproat u kombinaciji s lamotriginom. Podaci pokazuju da su djeca čije su majke uzimale valproat tijekom trudnoće imala sedam puta veće izglede za razvoj autizma od djece čije majke nisu uzimale lijekove za epilepsiju tijekom trudnoće.

I druge studije pokazale su da kod uzimanja valproata tijekom trudnoće postoji veća vjerovatnost od pojave prirođenih defekata nego kod drugih lijekova za epilepsiju.

Studija je objavljena u časopisu «Neurology».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti