Dodaci vitamina su štetni?

Dodaci vitamina su štetni?

Dodaci vitamina su štetni?
  • Objavljeno: Srijeda, 07.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vitamin E možete pronaći u orašastim plodovima, uljima te tamnom zelenom povrću, ali i kao dodatak prehrani. Važan je za održavanje imunološkog sustava, ali isto tako je opasan kada se uzima u prevelikoj količini.

Prije svega, važno je napomenuti da će se putem prehrane jako teško unijeti vitamina više nego što bi trebalo, dodaci prehrani su ti koji sadržavaju prekomjernu razinu vitamina, naročito dodaci vitamina E.

Istraživači u Tokiju su testirali učinak dodataka vitamina E na laboratorijskim miševima koje su podijelili u 2 skupine. Jednoj skupini su redovito davali dodatke vitamina E, dok drugoj nisu.

Nakon određenog vremena, miševi, koji su redovito primali dodatke vitamina E, su počeli gubiti koštanu masu.

Vitamin E ometa djelovanje vitamina D, koji pomaže kod apsorpcije kalcija. Kalcij igra važnu ulogu u izgradnji kostiju, stoga je od izuzetne važnosti da se pravilno apsorbira.

"Nema razloga da ljudi mijenjaju svoje prehrambene navike, međutim, dodaci vitamina E uključuju znatno veću razinu od dozvoljene", BBC News prenosi izjavu dr. Helen Macdonald.

Dr. Macdonald je dodala kako "sve je više dokaza da uzimanje dodataka prehrani nije zdravo te da čak može ozbiljno naštetiti zdravlju."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti