Dojenje može utjecati na dugoročno zdravlje

Dojenje može utjecati na dugoročno zdravlje

Dojenje može utjecati na dugoročno zdravlje
  • Objavljeno: Srijeda, 04.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bebe koje su dojene ili hranjene kombinacijom prehrane, pokazuju metaboličke razlike u prve tri godine života.  

Francuski znanstvenici usporedili su rast, kompoziciju tijela i krvni tlak kod tri skupine novorođenčadi. Jedna grupa je bila dojena kroz prva četiri mjeseca života, dok su djeca u druge dvije grupe dobila jednu od dvije vrste formula: nisko-proteinska formula s 1,8 grama proteina na 100 kilokalorija (kcal) ili visoko-proteinska formula s 2,7 g / 100 kcal.

Istraživači ističu kako je sadržaj proteina u formulama unutar preporučenog raspona.

Nakon četiri mjeseca, dojenčad iz grupa s formulama nastavila je primati istu formulu, a dojene bebe su prebačene na nisko-proteinsku formulu, naravno ako im je to bilo potrebno.

Istraživači su zatim pratili 234 djece kroz tri godine.

Do dobi od 3. godine, dijastolički i prosječni krvni tlak kod beba hranjenih visoko-proteinskom formulom bio je veći nego kod dojene djece, iako je krvni tlak još uvijek bio unutar normalnog raspona.

Djeca koja su dojena također su pokazala drugačiji uzorak rasta i metaboličkog profila od djece hranjene „formulom". Dojenčad je imala niže razine inzulina u krvi kad su imali 4 mjeseca i 15 dana, no ne i kada su bili 9 mjeseci stara.

Dojenčad je također imala različite obrasce rasta tijekom prve godine života, ali do dobi od 3. godine,više nije bilo razlike u dužini, težini ili kompoziciji tijela.

Iako je nejasno što znače te razlike kroz cijeli životni vijek, znanstvenici su objavili kako to može biti dokaz „efekta metaboličkog programiranja", ili koncepta da prehrambena iskustva u kritičnim točkama u ranoj životnoj dobi mogu utjecati na budućnost metabolizma i zdravlja.

„Izgleda da hranjene „formulom"dovodi do razlike u nekim hormonalnim profilima, kao i u obrascima rasta u usporedbi s dojenjem," objašnjava koautor istraživanja dr. Guy Putet, a prenosi US News.

„Dugoročne posljedice takvih promjena još ne razumijemo najbolje te tko zna kakvu ulogu mogu igrati za kasnije zdravlje. Potrebna su dobro dizajnirana istraživanja s dugotrajnim praćenjima."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti