Dojenje tijekom prvih šest mjeseci može spriječiti infekcije kod djeteta

Dojenje tijekom prvih šest mjeseci može spriječiti infekcije kod djeteta

Dojenje tijekom prvih šest mjeseci može spriječiti infekcije kod djeteta
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca koja dobivaju svu prehranu preko majčinog mlijeka tijekom prvih šest mjeseci života su manje sklona infekcijama.

I kada ih i pogodi neka infekcija, bolest je obično slabijeg karaktera među djecom koja su isključivo dojena (bez dodataka prehrani) u prvoj polovici prve godine života, tvrde autori istraživanja.

Istraživači na čelu s Emmanouilom Galanakisom na Sveučilištu u Heraklionu, u Grčkoj, promatrali su obrasce hranjenja i stopu infekcija među gotovo 1.000 grčke dojenčadi od rođenja do 1 godine starosti. Sva djeca su primila rutinska cjepiva i sva su imala pristup visoko kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Autori su otkrili kako do prvog mjeseca, nešto više od 60 posto majki doji svoju djecu do neke mjere, ali samo oko 25 posto njih hrani dijete samo dojenjem.

Kod šest mjeseci starosti, samo 17 posto ih i dalje doji, dok samo 10 posto njih samo doji.

Učestalost infekcija, uključujući respiratorne i urinarne infekcije, upale uha ili želudca (gastroenteritis), konjunktivitis i drozd, zabilježene su tijekom prvog, trećeg, šestog, devetog i dvanaestog mjeseca starosti.

Analizirajući brojke, istraživači su primijetili kako što je više dijete bilo isključivo dojeno, niži je bio i rizik za infekciju. Dulje isključivo dojenje također je rezultiralo manjim brojem posjeta liječniku i manjim brojem posjeta bolnici vezanima uz infekcije.

Nalaz, koji se mogao vidjeti i u prethodnim istraživanjima, održao se čak i nakon razmatranja drugih faktora koji mogu utjecati na učestalost infekcija, uključujući izloženost duhanskom dimu, etnicitet, broj braće i sestara u obitelji te roditeljska dob i obrazovanje.

91 dijete koje je isključivo dojeno kroz punih šest mjeseci, također je doživjelo slabije oblike infekcija, kada su ih već zadobili. Djelomično dojenje, međutim, nije ponudilo istu vrstu zaštite.

Zašto je dojenje toliko dobro za bebe? Galanakis i njegovi suradnici zaključili su da je bit u prehrambenim i imunološkim dobrobitima ukorijenjenim u protutijelima koji se nalaze u majčinom mlijeku.

„Isključivo dojenje pomaže u zaštiti djece protiv uobičajenih infekcija i smanjuje učestalost i težinu infektivnih epizoda ne samo u zemljama u razvoju, već i u zajednicama s odgovarajućim zdravstvenim standardima," zaključuju autori istraživanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti