Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hipnoza pobjeđuje kronični umor?

Hipnoza pobjeđuje kronični umor?

Hipnoza pobjeđuje kronični umor?
  • Objavljeno: Petak, 07.02.2014.
  • Broj pregleda: 85
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hipnoza, zajedno s kognitivnom bihevioralnom terapijom, je dovoljna da ublaži kronični umor u idućih 6 mjeseci, otkriva novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology.

U istraživanju je sudjelovalo 200 žena, koje pate od raka dojke i odlaze na terapiju zračenja. Znanstvenici su ih podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je tijekom terapije zračenja 2 puta tjedno odlazila na savjetovanje s psihologom u razdoblju od 15 minuta, a druga grupa je zadnji dan terapije zračenja sudjelovala u hipnozi u trajanju od 30 minuta.

Otkrijte uzroke umora i bezvoljnosti!

Rezultati su pokazali da žene, koje su išle na hipnozu, imaju za 79% manju razinu kroničnog umora, u odnosu na žene koje su išle na psihološka savjetovanja.

Znanstvenici ističu da su pozitivni učinci hipnoze u prosjeku trajali 6 mjeseci, što je poprilično dugo razdoblje za samo 30 minuta terapije.

Kronični umor karakterizira osjećaj neispavanosti i manjak želje za bilo kakvim aktivnostima, bez obzira na adekvatnu količinu sna i prehranu.

Prethodna istraživanja su pokazala da sve veći broj ljudi pati od kroničnog umora, a jedan od glavnih uzročnika je neadekvatno suočavanje sa stresom.

Hipnoza direktno smanjuje osjećaj kroničnog umora, a kognitivno bihevioralna terapija mijenja način razmišljanja i suočavanja s kroničnim umorom, stoga znanstvenici predlažu kombinaciju psihoze i bihevioralno kognitivne terapije.

Jeste li umorni, boli vas glava i ne možete se fokusirati? Candida je mogući uzrok!

Ipak, trebate znati da postoje različite vrste psihoze i da svakako trebate ići kod licenciranog profesionalca kako biste uistinu osjetili pozitivno djelovanje.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti