Šećer šteti srcu

Šećer šteti srcu

Šećer šteti srcu
  • Objavljeno: Srijeda, 05.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Što više šećera unosite, to imate veći rizik od nastanka smrti uzrokovane bolestima srca, otkriva nam novo istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

Prof. Quanhe Yang je sa svojim stručnim timom proveo istraživanje u kojemu je sudjelovalo 11000 odraslih osoba. Znanstvenici su proučavali njihove prehrambene navike i rizik od nastanka smrti uzrokovane srčanim bolestima.

Provjerite koliko šećera zapravo unosimo!

Oni, koji su unosili 17 do 21% dnevnih kalorija putem dodanih šećera su imali za čak 38% veći rizik od nastanka smrti uzrokovane srčanim bolestima.

Dodani šećeri su šećeri koji nisu prisutni u prirodnim namirnicama, kao što su voće i povrće, a 1 od 10 osoba unosi čak 25% dnevnih kalorija putem dodanih šećera.

Prethodna istraživanja su pokazala da šećer povećava razinu krvnog tlaka koji povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Šećer također može uzrokovati probleme s radom jetre, što uzrokuje prekomjernu razinu lošeg kolesterola i prisutnost toksičnih spojeva u tijelu.

Stručnjaci ističu da je najbolje što manje unositi dodane šećere. Smanjite unos kupovnih sokova, osim onih na kojima je izrazito naglašeno da ne sadrže dodane šećere.

Saznajte koje voće sadrži najviše šećera!

Pazite na sastav svih proizvoda jer se šećer krije i u namirnicama koje nisu slatke. Jutarnje pahuljice, peciva i različite grickalice mogu sadržavati visoku količinu šećera.

Ako ste pak veliki ljubitelj slatkiša, uvijek je bolje samostalno napraviti desert jer na taj način imate kontrolu nad svim sastojcima. U pripremi deserta možete koristiti različita prirodna sladila koja su uvijek bolji izbor od rafiniranog bijelog šećera.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti