Isprobajte 7 načina koji će vas osloboditi proljetnog umora!

Isprobajte 7 načina koji će vas osloboditi proljetnog umora!

Isprobajte 7 načina koji će vas osloboditi proljetnog umora!
  • Objavljeno: Petak, 17.03.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Proljeće je snažan izvor energije, no ne i za ljudska bića, koja zbog promjene klime i cirkadijalnog ritma, povremeno prolaze kroz stres i depresiju. U proljeće je izdržljivost tijela znatno niža nego u ljeto ili jesen.

Mnogima je proljeće najbolje i najljepše godišnje doba, pogotovo ako vole boraviti u prirodi. Priroda se budi i postaje nevjerojatno lijepa i može imati pozitivan, ali i negativan utjecaj na fizičko i mentalno stanje čovjeka. Neki mogu uočiti intenzivan osjećaj umora i slabost koja može biti popraćena blagim vrtoglavicama.

Osjećate li se čudno i umorno s dolaskom proljeća znajte da to nije simptom neke neizlječive bolesti, nego znak važne fiziološke promjene. U to vrijeme, tijelo se priprema na sve moguće rizike što stimulira imunološki sustav. Nadamo se da ćete usvojiti ove korisne savjete koji vam mogu pomoći prevladati proljetni umor.

1. Usporite tempo

Uspješni ljudi vode izuzetno produktivan i aktivan život. Obično daju sve od sebe i koriste svaku priliku kako bi proširili horizonte, postigli ciljeve i zaradili više novca. Ako ne usporite tempo u ovom razdoblju godine, ta inače pozitivna i bezopasna navika može uzrokovati tjelesnu iscrpljenost i pojačati umor. Ponekad je poželjno reći „ne“ i pritom se ne osjećati krivim. Ako se osjećate loše, pokušajte izbjeći sva preopterećenja i stresne situacije.

Isprobajte najbolje proljetne namirnice za mršavljenje!

2. Preusmjerite misli

Znanstveno je dokazano da ljudski um može pojačati bol ili ju ublažiti. Sve ovisi o načinu razmišljanja i prirodnoj sposobnosti da se nosite sa životnim poteškoćama. Ako započnete dan s naglaskom na osjećaju umora, automatski će se pojaviti opsesivne misli koje mogu narušiti zdravlje. Budite svjesni da je autosugestija vrlo moćno oružje. Optimizam treba biti na prvom mjestu, pogotovo kada je u pitanju zdravlje. U vrijeme proljetnog umora i depresije, razmišljajte o pozitivnim stvarima i o tome kako vam svakodnevne aktivnosti pružaju zadovoljstvo i kako se punite energijom.

3. Zdrava prehrana

Sljedeći važan korak u borbi protiv proljetnog umora je zdrava prehrana. U većini slučajeva, nedostatak vitamina i loša prehrana su glavni uzroci kroničnog umora. Konzumirajte što više svježeg voća i povrća, pahuljica i zelenih smoothieja. Također je preporučljivo piti više vode, kako bi oslobodili organizam od toksina nakupljenih preko zime. Optimalna količina vode je 6 do 8 čaša dnevno.

Isprobajte proljetno čišćenje organizma uz smoothie!

4. Opustite se

Osjećajući umor, mnogi posežu za energetskim napitcima kako bi održali adekvatnu razinu energije. No, ta pića obično uzrokuju preopterećenje i naposljetku još veću iscrpljenost. Izdvojite svaki dan najmanje 30 minuta za opuštanje i odmor od dosadnih misli, ljudi, informacija i drugih neugodnih ili napornih stvari. Dovoljno je samo se udobno smjestiti u sjedeći ili ležeći položaj, prigušiti svjetlo, ugasiti mobitel i lagano meditirati ili pripremiti biljnu kupku. Masaža tijela je još jedna ugodna tehnika opuštanja koja poboljšava cirkulaciju i protok energije kroz cijelo tijelo. Masirati se možete i sami, kružnim pokretima i laganim pritiskom najnapetijeg dijela tijela.

Provjerite kako masaža djeluje na vaše zdravlje!

5. Napunite tijelo kisikom

Mnogi orijentalni medicinski specijalisti tvrde sa sigurnošću da je nedostatak svježeg zraka jedan od glavnih uzroka kroničnog umora. Zimi smo najčešće u neprozračenim i zagušljivim prostorijama, ne shvaćajući da ta udobnost i toplina nisu korisni za zdravlje. Previše vremena u slabo prozračenim prostorijama uništava koncentraciju i dovodi do osjećaja umora i drugih neugodnih simptoma. Poželjno je provoditi što više vremena na otvorenom kako bismo napunili tijelo kisikom i energijom. Ako niste u mogućnosti provesti više vremena na zraku, pokušajte češće prozračivati prostoriju i prakticirati duboko disanje.

6. Budite aktivni

Bez obzira na umor, tjelesna aktivnost je najbolji lijek. Tjelovježba je učinkovit i prirodan način za jačanje metabolizma i poboljšanje cirkulacije. Osobe koje pate od kroničnog umora trebaju odabrati aktivnosti umjerenog intenziteta. S vremenom ćete osjećati povećanje energije što će rezultirati sve složenijim aktivnostima.

7. Osigurajte kvalitetan san

Nedostatak sna može utjecati na sveukupno zdravlje. Ako imate neki poremećaj spavanja, pokušajte se fokusirati na tehnike opuštanja prije odlaska u krevet. To će zasigurno osigurati kvalitetniji i čvršći san.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije