Isprobajte ove namirnice za snižavanje kolesterola

Isprobajte ove namirnice za snižavanje kolesterola

Isprobajte ove namirnice za snižavanje kolesterola
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Pažljivim odabirom namirnica koje konzumirate možete utjecati na kolesterol. Suvišan kolesterol se zadržava u krvi i taloži na stijenkama žila što dovodi do ateroskleroze, koje može biti rizičan faktor za nastanak srčanog i moždanog udara.

Namirnice poput svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i dobrih masnoća ključan su dio prehrane za očuvanje zdravlja srca. Među njima je i nekoliko posebno važnih namirnica koje mogu smanjiti kolesterol. U nastavku pročitajte koje su neke od njih.

Hrana za snižavanje kolesterola

Masna riba

Konzumacijom ribe 2 do 3 puta tjedno možemo smanjiti razinu LDL kolesterola. Riba zamjenjuje meso u obroku, a meso je bogato zasićenim masnoćama i pogoduje rastu LDL kolesterola. Osim toga, riba sadrži omega-3 masne kiseline koje podižu razinu dobrog (HDL) kolesterola. Omega-3 masne kiseline povoljno utječu na cjelokupno zdravlje srca jer snižavaju trigliceride.

Orašasti plodovi

Redovita konzumacija orašastih plodova, kao što su bademi, orasi, kikiriki i lješnjaci, pomaže sniziti kolesterol. Bez obzira na to što imaju puno kalorija, orašasti su plodovi bogati vitaminom E, folnom kiselinom, bakrom, Magnezijom i argininom te drugim hranjivim tvarima.

Grah

Grahorice, kao što su grah, leća i slanutak obiluju lakoprobavljivim topivim vlaknima. Osim toga, doprinose dužem osjećaju sitosti stoga su posebno korisni za osobe koje pokušavaju smršavjeti. Stručnjaci ističu da je u svakodnevnoj prehrani poželjno imati oko 6 miligrama topivih vlakana, što je otprilike 1 šalica kuhanog graha.

Zobena kaša

Zob je bogata beta-glukanom, topivim polisaharidom koji dokazano snižava kolesterol. Za doručak odaberite zobenu kašu u koju možete dodati voće po želji, a 100 grama zobi sadrži oko 10 g vlakana.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti