Evo zašto je putovanje dobro za vas!

Evo zašto je putovanje dobro za vas!

Evo zašto je putovanje dobro za vas!
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Pixabay

Prva asocijacija na riječ putovanje jednima je druženje, drugima odmor, a trećima nevjerojatni zalasci sunca koje još dugo pamte. Svako putovanje je uzbudljivo, zabavno i dobro za naše fizičko blagostanje, a postoje još neke prednosti putovanja koje su izvrsne za mentalno i emocionalno zdravlje.

Smanjuje stres

Stres i svakodnevni zahtjevi mogu vas odvratiti od onoga što nam je zanimljivo i potrebno. Odmor od dnevne gužve i vreve grada neophodan je da bi se um opustio, a tijelo napunilo dodatnom energijom. Najbolji način da to postignete jest da spakirate kovčege i pronađete odredište na kojem ćete odmoriti i um i tijelo. Jedno američko istraživanje pokazalo je da se kod 80% ispitanika razina stresa smanjuje već nakon jednog ili dva dana na putovanju, bez obzira na višesatno pješačenje i razgledavanje.

Pomaže vam da spoznate sebe

Kada odete na putovanje cilj vam je da se opustite i odmorite, a pritom imate dovoljno vremena za razmišljanje i spoznavanje mnogih stvari kojih dosad niste bili svjesni. Štoviše, avanture koje proživite na putovanju šire vašu perspektivu i čine vas svjesnijima i otvorenijima. Istraživanje i upoznavanje novih mjesta i ljudi može vam dati novi početak ako se oporavljate od teškog udarca u životu, a neki putujući svijetom jednostavno pronađu novu strast u životu.

Saznajte što možete očekivati na putovanju!

Čini vas sretnijima i zadovoljnijima

Putovanje vas čini sretnijima i opuštenijima te pomaže da spoznate osobne ciljeve i interese. Osim toga, daje vam priliku da se odmaknete od svakodnevnih obaveza i prestanete se osjećati „zarobljeno“. Novi događaji i iskustva koja steknete na putovanjima pomažu umu da se ponovo poveže povećavajući raspoloženje i samopouzdanje. Osim toga, samo planiranje putovanja pozitivno utječe na ljude, čak i više od iščekivanja nečeg opipljivog, poput novog mobitela.

Pojačava mentalno i emocionalno zdravlje

Razgledavanje mjesta na kojem se istovremeno osjećate uzbuđeno i zastrašeno pozitivno utječe na vaše mentalno i emocionalno zdravlje. Stvari koje vas plaše na kraju ispadnu manje strašne nego što su izgledale u vašoj glavi. Isto tako, suočavanje s poteškoćama u nepoznatom okruženju prisiljava vas da izađete iz zone udobnosti i prilagodite se situaciji što bolje možete, a upravo to vas čini fleksibilnom, strpljivom i snažnom osobom. Drugim riječima, putovanje pomaže da se riješite prirodne tjeskobe i nestrpljivosti.

Otkrijte zašto trebate putovati sami!

Utječe na kreativnost

Upoznavanje i razgledavanje nepoznatih sredina povećava kognitivnu fleksibilnost, odnosno dubinu i integraciju vaših misli. No, to se ne događa dok se odmarate u ležaljci pokraj mora, nego onda kad upoznate lokalnu sredinu, običaje i arhitekturu. Produženo putovanje poboljšat će vam produktivnost i vještine rješavanja problema, zbog čega imate veće šanse za napredovanje u poslu.

Putovanje ima velike prednosti, no treba naglasiti kako dobra priprema i planiranje omogućavaju kvalitetan odmor. Panika i stres zbog kašnjenja ili pakiranja u zadnji tren pokvarit će vam putovanje prije nego li krenete na put.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije