Izbacivanje kruha može donijeti štetu vašem organizmu, a nećete smršavjeti!

Izbacivanje kruha može donijeti štetu vašem organizmu, a nećete smršavjeti!

Izbacivanje kruha može donijeti štetu vašem organizmu, a nećete smršavjeti!
  • Objavljeno: Petak, 21.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Gluten je zasigurno najomraženiji sastojak na popisu bilo koga tko se odlučio na „zdravu prehranu“. Kako i ne bi bio kada se već godinama piše o lošim posljedicama koje ostavlja na organizam, a idu mnogo dalje od bazične napuhnutosti rušenje imuniteta pa čak i bolesti poput anemije i osteoporoze dovode se u vezu s konzumacijom glutena.

Većina slavnih osoba, fitness trenera i nutricionista potvrdit će vam da bi bilo bolje da se klonite namirnica koje sadrže sporni „sastojak“, iako mnogi ne znaju o čemu se točno radi. Riječ je zapravo o mješavini proteina prisutnih u zrnju pšenice, ječma i raži, ali gluten je mnogo šire rasprostranjen od pojave u tim žitaricama.

No, je li uistinu toliko štetan ili je riječ o trendu?

Opasan trend

Shelley Case, nutricionistkinja specijalizirana za ovu problematiku, tvrdi kako ne pogoduje svima jednako „dijeta“ bez glutena. Dapače, upozorava i na opasnosti koje takvim potezima možete izazvati, prenosi CNN.

Prehrana koja ne sadrži gluten pogoduje, kaže, isključivo onima koji imaju celijakiju ili pak stanje zvano „osjetljivost na gluten“ (non-celiac gluten sensitivity). Kada ga osobe koje spadaju u te kategorije konzumiraju, u njihovu tijelu se registrira imunološki pad. Kod takvih je osoba moguće zabilježiti oštećenja u ovojnici tankoga crijeva, što utječe na sposobnost da apsorbiraju nutrijente, ugljikohidrate, proteine, masti, vitamine i minerale.

A kada tijelo ne dobiva dovoljnu količinu nutrijenata, javljaju se spomenute bolesti poput anemije i osteoporoze, dolazi do rapidnog gubitka kilograma i nastaju druge komplikacije.

Kada se pak oni koji boluju od celijakije drže propisane „no gluten“ dijete, njihov se probavni sustav počinje oporavljati – simptomi poput boli u trbuhu, napuhnutosti, umora, proljeva ili zatvora izostaju te se, ukratko rečeno, osoba osjeća bolje.

Što je s ostalima?

Trend je uzeo zamah još u 2015. Te godine oko 1,6 milijardi ljudi odlučilo se za neki oblik ove dijete, piše Academy of Nutrition and Dietetics, a za veliku većinu njih to uopće ne bi trebala biti opcija.

Morate imati na umu da bilo koja pretjerano ograničavajuća dijeta, a koju ste usvojili na svoju ruku, bez da ste se prethodno savjetovali s liječnikom, vjerojatno nosi određene negativne posljedice na vaše zdravlje. Pa tako i ova.

Ako ste, na primjer, prešli na hashtag, „no gluten“, a tek se naknadno testirali na celijakiju, moguće da ste poremetili ravnotežu u tijelu do te mjere da su se rezultati pokazali negativnima, a u stvari doista imate bolest. Procjenjuje se kako 70-85% ljudi koji pate od ove bolesti ni ne znaju za dijagnozu.

Uspavani ste?

Neki se odlučuju na „rezanje glutena“ zbog sasvim banalnih razloga, a uopće im ne škodi. Ako se osjećate uspavano nakon punog tanjura tjestenine, razlog ne mora nužno ležati u proteinu koji ste jeli. Naprotiv, prevelika količina ugljikohidrata utječe na pospanost.

Isto tako, napuhnutost i bol u trbuhu mogu (čak i češće) biti posljedica konzumacije laktoze i fruktoze.

Posljedice na zdravlje

Ako ste se, za svoje opće dobro, samoinicijativno odlučili izbaciti gluten, morate biti svjesni kako je čitav niz posljedica nastao u vašemu tijelu, a neke od njih nisu uopće dobre.

Naime, eliminacijom namirnica koje sadrže gluten uklanjate i brojne dodatne nutrijente koji se nalaze u njima. K tome, brojni proizvodi bez glutena izrađeni su od rižinog brašna i sadrže više masti i šećera kako bi ih to držalo na okupu što može dugoročno povećati rizik od razvijanja dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Također, ako ste se odlučili za to iz „potrebe“ za dijetom i gubitkom kilograma, budite sigurni da nećete smršavjeti samo tako, konzumirajući tu vrstu namirnica.

Loša hrana bez glutena i dalje je loša hrana, upozorava stručnjakinja Shelley Case. Najbolje bi se bilo, ukoliko primijetite poteškoće, posavjetovati s liječnikom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti