Otkrijte 5 mitova o glutenu u koje svi vjerujemo!

Otkrijte 5 mitova o glutenu u koje svi vjerujemo!

Otkrijte 5 mitova o glutenu u koje svi vjerujemo!
  • Objavljeno: Srijeda, 26.09.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Gluten je ljepljiva tvar koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu i brojnim drugim žitaricama, a posljednjih godina ga smatraju glavnim krivcem za brojne zdravstvene probleme, prvenstveno vezane uz probavu i debljanje.

U SAD-u gotovo trećina odraslih pokušava smanjiti ili u potpunosti izbjeći konzumaciju glutena, iako gotovo nitko zapravo ne zna što je uistinu gluten.

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti kojima ćemo pokušati razbiti najčešće mitove o glutenu:

1. Izbjegavanje glutena je dobro za probavu!

Ne postoje pouzdani dokazi da će se naša probava poboljšati, ili zdravlje crijeva općenito, ako izbacimo gluten iz prehrane. Ako ne bolujete od celijakije, teške intolerancije na gluten, tada nema potrebe za izbjegavanjem glutena.

Osim toga, izbacite li gluten u potpunosti, vjerojatno ćete u organizam unositi znatno manje vlakana, što može biti kobno za vašu probavu.

2. Gluten deblja!

Gluten nema nikakve veze s vašom težinom. Debljanje, odnosno mršavljenje, ovisi o kvaliteti i količini hrane koju jedete i vašem životnom stilu. Ako ne vodite računa o hranjivim tvarima i kalorijskim vrijednostima namirnica, debljat ćete se bez obzira na gluten.

3. Hrana bez glutena je bolja i zdravija!

Namirnice bez glutena su skuplje i često manje zdrave od ostale hrane. Istraživanja pokazuju da bezrazložno izbjegavanje glutena, u konačnici može dovesti do povećanja tjelesne mase i lošije krvne slike. Naime, mnoge bezglutenske namirnice, poput kolača, kruha i tjestenine, sadrže više šećera, soli, zasićenih masti i kalorija od uobičajenih namirnica. Također sadrže manje vlakana, proteina i drugih hranjivih tvari.

4. Bezglutenska prehrana stvara energiju!

Neki tvrde da osjećaju povećanje energije nakon izbacivanja glutena iz prehrane. To je čak i moguće ako pojedinac konzumira više voća i povrća, umjesto visokokalorične hrane i prerađenih namirnica. Međutim, te namirnice ionako spadaju u zdravu prehranu, što automatski dovodi do povećanja energije.

Osjetljivost na gluten ne mora biti uzrokovana glutenom!

5. Gluten uzrokuje rak!

Ne postoje medicinski dokazi da gluten uzrokuje rak. Gluten nikada nije bio povezan s rakom u bilo kojem istraživanju, dok puno drugih namirnica jest. Jedina iznimka je za osobe s celijakijom. Naprotiv, trebali biste biti vrlo oprezni pri izbacivanju glutena jer namirnice s glutenom, poput cjelovitih žitarica, sadrže vitamine i minerale koji štite od raka.

Konzumirate li namirnice s glutenom ili ga izbjegavate? Odgovore pišite u komentarima ili na ana@centarzdravlja.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije