Izloženost stresu može doprinijeti gubitku pamćenja

Izloženost stresu može doprinijeti gubitku pamćenja

Izloženost stresu može doprinijeti gubitku pamćenja
  • Objavljeno: Petak, 25.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici vjeruju kako je gubitak pamćenja nešto više nego samo prirodno stanje starenja; možda je povezano s dugotrajnim izlaganjem stresu.

Istraživači na čelu sa Soniom Lupien, profesoricom psihijatrije sa Sveučilišta McGill u Montrealu, uspjeli su izazvati gubitak pamćenja kod starijih bolesnika manipulirajući razinu kortizola, hormon koji luči nadbubrežna žlijezda za vrijeme stresa. Ovo istraživanje potvrđuje dosadašnji rad ovog tima koji je sugerirao kako dugotrajna izloženost visokim razinama kortizola može dovesti do atrofije hipokampusa, područje mozga koje je odgovorno za pamćenje, a onda nadalje i do oštećenja pamćenja.

Za trenutno istraživanje, znanstvenici su koristili sredstva za suzbijanje proizvodnje kortizola kod 17 bolesnika u dobi između 60 i 80, a zatim su im povratili razinu kortizola na prvobitnu razinu. Napomenimo da su neki od njih imali blaga kognitivna oštećenja. Pacijenti su podvrgnuti testovima pamćenja u svakoj fazi istraživanja.

Rezultati su bili fascinantni. Kod bolesnika s normalnim razinama kortizola, inhibirajući njihovo izlučivanje prouzročeni su im lošiji rezultati na testovima pamćenja. Pamćenje im je obnovljeno kada je razina kortizola vraćena u normalu.

Bolesnici s prirodno visokim razinama kortizola također su imali oslabljeno pamćenje, a suzbijanje hormona nije imalo učinka. Kada je kortizol vraćen u svoju povišenu razinu, učinci na testovima pamćenja su i dalje opadali.

„Vi jednostavno trebate kortizol,"objašnjava prof. Lupien, a prenosi Canadian Living.

„Ako ga nemate, vaše pamćenje je jednako oslabljeno kao da ga imate previše. U hormonalnom sustavu se sve zasniva na ravnoteži."

Zašto neki ljudi proizvode više kortizola od drugih ostaje misterija. No, otkrivanje uzročno-posljedične veze između stresa i gubitka pamćenja može dovesti do novih tretmana liječenja.

Lupien je optimistična: ona se raduje budućnosti kada će krvni test moći otkriti prekobrojan kortizol u ranoj fazi, pa tako i lijek koji sprečava daljnje opadanje pamćenja tako što regulira kortizol. Najbolje od svega, ona predviđa kako je ovaj razvoj moguć kroz pet do deset godina.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti