Umjereno konzumiranje alkohola štiti od bolesti srca

Umjereno konzumiranje alkohola štiti od bolesti srca

Umjereno konzumiranje alkohola štiti od bolesti srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koji piju alkohol u umjerenim količinama (oko jednog pića dnevno ili manje) imaju 14-25% manju vjerojatnost da će im se razviti srčane bolesti u usporedbi s onima koji uopće ne piju alkohol, donosi nam najnovije istraživanje pod vodstvom profesora William Ghalia sa Sveučilišta u Calgaryju.

Prvi rad, na čelu s Paulom Ronksleyom sa Sveučilišta u Calgaryju, ističe kako se mora naći ravnoteža između poruke javnog zdravstva kako je konzumiranje velikih količina alkohola loše za vas te kako konzumiranje u umjerenim količinama može imati zdravstvene koristi, prenosi Medical News Today.

Prateći rad na čelu s dr. Susan Brien, također sa Sveučilišta u Calgaryju,čiji tim smatra kako je umjerena konzumacija alkohola (do jednog alkoholnog pića ili 15 g alkohola na dan za žene i do dva pića ili 30 g alkohola dnevno za muškarce) dobra za zdravlje. Rad objašnjava kako umjerena količina alkohola značajno povećava razinu „dobrog" kolesterola u tijelu, a to naravno ima zaštitni učinak protiv srčanih bolesti.

Brien i kolege tvrde kako njihovo istraživanje ojačava teoriju da postoji uzročna veza između konzumacije alkohola i smanjenja bolesti srca.

Autori oba rada potvrđuju kako su brojna prethodna istraživanja zaključila kako je umjerena konzumacija alkohola povezana sa smanjenjem srčanih bolesti. Međutim, oni tvrde kako je istraživanje „staro" i kako postoji potreba za novim materijalom. A prof. Ghali ističe kako je njegovo istraživanje najopsežnije do sada.

Ghali i kolege su pregledali 84 istraživanja koja se bave konzumiranjem alkohola i bolestima srca. Usporedili su ljude koji ili konzumiraju alkohol ili ne s njihovim ishodima u odnosu na bolesti srca, smrti od srčanih bolesti, incidencijom moždanog udara i smrti od moždanog udara.

U pratećem istraživanju, Brien i kolege su pregledali 63 istraživanja konzumacije alkohola s poznatim fizičkim markerima za bolesti srca kao što su kolesterol, razne razine upale, masne stanice te stanje krvnih žila. Također se ocijenili utjecaj tipa alkohola koji je konzumiran (vino, pivo i žestoka pića).

Zanimljivo, istraživanje zaključuje kako je bitan alkohol kao sadržaj, jer on je taj koji pruža zdravstvene beneficije, a ne vrsta alkoholnih pića (vino, pivo ili žestoka pića).

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti