Jednominutni test za mjerenje izgleda kod In vitro oplodnje

Jednominutni test za mjerenje izgleda kod In vitro oplodnje

Jednominutni test za mjerenje izgleda kod In vitro oplodnje
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Besplatan program na internetu, razvijen od strane britanskih istraživača, tvrdi kako može s 99 postotnom točnošću predvidjeti uspješnost in vitro oplodnje, naravno sa svrhom kako bi pomogao parovima da se lakše odluče hoće li pokušati s tretmanom.

Kalkulator, koji izračunava vjerojatnost uspješnog tretmana kroz odgovaranje na devet pitanja, uskoro će biti dostupan i kao aplikacija za mobilni telefon, dodaju znanstvenici.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Glasgowu i Bristolu, analizirali su podatke na više od 144.000 ciklusa in vitro oplodnje kako bi stvorili statistički model koji može dati vrlo točno predviđanje mogućeg rođenja djeteta.

Scott Nelson, voditelj istraživanja sa Sveučilišta u Glasgowu, je izjavio a Telegraph prenosi: „Specifični faktori liječenja mogu se koristiti kako bi pomogli neplodnim parovima da im se pruži vrlo točna procjena njihove šanse za uspješan ishod nakon in vitro oplodnje."

Gospodin Nelson dodaje kako dosadašnje procjene uspjeha nisu jako pouzdane.

Formula uzima u obzir dob žene, broj godina kroz koje pokušava ostati trudna, da li ona koristi svoje jajne stanice, uzrok neplodnosti, broj prethodnih in vitro ciklusa te da li je prethodno bila trudna ili već ima dijete.

Istraživači su koristili podatke iz „Human Fertilisation and Embryology Authority", krovne britanske organizacije koja regulira in vitro oplodnju. Proanalizirali su sve cikluse provedene između 2003. i 2007. godine i procijenili izglede za rođenje djeteta.

Procjenjuje se da je 80 milijuna parova diljem svijeta neplodno.

„In vitro oplodnja je uspješna kod oko trećine žena ispod 35. godina, ali samo kod pet do deset posto žena starijih od 40. g.," dodaje Nelson.

Kalkulator je dostupan besplatno na službenoj stranici. A aplikacije za iPhone i Android pametne telefone dolaze uskoro, tako da korisnici „mogu razgovarati o rezultatima s doktorima u klinici," obznanjuju na stranici.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti