Kada se mogu primijetiti prvi znakovi autizma?

Kada se mogu primijetiti prvi znakovi autizma?

Kada se mogu primijetiti prvi znakovi autizma?
  • Objavljeno: Petak, 08.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 110 beba, otkriva da se prvi znakovi autizma mogu primijetiti već u prva 2 mjeseca bebina života.

"Otkrili smo da se znakovi autizma mogu primijetiti i mjeriti već u prvim mjesecima bebinog života", izjavio je voditelj istraživanja prof. Warren Jones.

Rezultati ovog istraživanja su važni za bolje razumijevanje autizma, ali i za razvijanje preciznije terapije. Naime, terapija za autizam ima najbolji učinak ako se primjenjuje kada je djetetov mozak još uvijek u ranom razvoju.

Djeca, koja pate od autizma, u prvim mjesecima života pokazuju smanjen interes za promatranje očiju ljudi koji ih okružuju, prenosi WebMD.

Prethodna istraživanja su pokazala da je izbjegavanje očnog kontakta jedan od simptoma autizma, a ovo istraživanje pokazuje da se ovaj simptom može primijetiti već u prvim mjesecima života.

Iako znanstvenici još uvijek nisu sigurni hoće li rezultati ovog istraživanja pomoći u određivanju preciznije terapije, ali su uvjereni da će ranije otkrivanje autizma omogućiti raniju intervenciju.

Znanstvenici ističu da simptomi autizma postaju izraženiji nakon dobi od 2 godine. Nakon što se provede ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika, znanstvenici će sa sigurnošću moći utvrditi mogu li se prvi pokazatelji autizma primijetiti u tako ranoj dobi, što će biti naročito učinkovito za djecu koja imaju povećan rizik od nastanka autizma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti