Zašto su za djecu dobri tečajevi sviranja

Zašto su za djecu dobri tečajevi sviranja

Zašto su za djecu dobri tečajevi sviranja
  • Objavljeno: Subota, 09.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste kao dijete učili svirati klavir, ali ste od toga odustali u starijoj dobi, te vještine i dalje pospješuju zdravlje mozga, otkriva novo istraživanje američkih znanstvenika.

Znanstvenici su otkrili da osobe, koje su u djetinjstvu polazile tečajeve sviranja, imaju bolje kognitivne sposobnosti u odrasloj dobi.

U istraživanju su sudjelovale 44 odrasle osobe, u dobi od 55 do 76 godina. Znanstvenici su proučavali koliko brzo njihov mozak reagira na zvukove.

"Jedna milisekunda se možda ne čini puno, ali mozak je jako osjetljiv na vrijeme i milisekunda je sasvim dovoljna da bi se aktivirali milijuni neurona", izjavio je voditelj istraživanja prof. Michael Kilgard.

Rezultati istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Neuroscience, pokazuju da osobe, koje su u djetinjstvu polazile tečajeve glazbe, bolje i prije reagiraju na zvukove.

Prethodno istraživanje je pokazalo da sviranje prije dobi od 7 godina povećava razinu bijele tvari u mozgu, u odnosu na sviranje nakon dobi od 7 godina.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti