Kako hormoni štitnjače utječu na šećer u krvi?

Kako hormoni štitnjače utječu na šećer u krvi?

Kako hormoni štitnjače utječu na šećer u krvi?
  • Objavljeno: Srijeda, 06.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Nizozemske otkriva da hipotireoza povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Hormoni štitnjače sudjeluju u regulaciji pretvorbe hrane u energiju ili masti. Preniska razina hormona štitnjače, stanje poznato i kao hipotireoza, usporava metabolizam i povećava rizik od nastanka pretilosti.

Prethodna istraživanja su pokazala da pretilost povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, a znanstvenici su ovim istraživanjem to još jednom potvrdili.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 8500 osoba prosječne dobi od 65 godina. Znanstvenici su svim sudionicima mjerili razinu hormona štitnjače i šećera u krvi. Nakon 8 godina je njih više od 1000 patilo od predijabetesa (blago povišenog šećera u krvi) i gotovo 800 ih je patilo od dijabetesa tipa 2.

Kada su analizirali utjecaj hormona štitnjače na rizik od nastanka dijabetesa, znanstvenici su ustanovili da preniska razina hormona štitnjače povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za 13%, a kod osoba koje boluju od predijabetesa za čak 40%.

Ovim istraživanjem smo ustanovili da hormoni štitnjače uvelike utječu na zdravlje cjelokupnog organizma i da čak mala neravnoteža hormona štitnjače može imati negativan utjecaj na zdravlje, izjavio je voditelj istraživanja dr. Layal Chaker.

Istraživanja su pokazala da se hipotireoza nešto češće javlja kod žena, naročito onih koje su starije od 60 godina. Hormoni štitnjače utječu na rad svake tjelesne stanice, a nedijagnosticirana i neliječena hipotireoza može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući bolesti koštanog sustava i srčane bolesti.

Saznajte koje namirnice su dobre za zdravlje štitnjače!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti