Kako pametni telefoni utječu na zdravlje ruku?

Kako pametni telefoni utječu na zdravlje ruku?

Kako pametni telefoni utječu na zdravlje ruku?
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čovjek u prosjeku potroši 10 sati dnevno na pametnom telefonu (eng. Smartphone). Uspon pametnih telefona doveo je svjetske vijesti, društvene mreže ili videe slatkih kućnih ljubimaca na naš dlan. Nažalost, taj uspon je donio i neke negativne posljedice koje pogađaju pogotovo mlađe generacije.

Istraživanje koje je proveo časopis Journal of Hand Therapy pokazuje kako su ruke mlađih generacija oslabile tijekom vremena, najvjerojatnije zbog upotrebe pametnih telefona, tableta i igraćih konzola. U istraživanju je sudjelovala skupina od 237 muškaraca i žena, u dobi od 20 do 34 godine. Testirano je njihovo cjelokupno držanje i snaga, odnosno koliko jako mogu pritisnuti i spojiti palac i kažiprst. Rezultati su uspoređeni s podacima testirane grupe ljudi iz 1985. godine.

Saznajte mogu li mobiteli uzrokovati rak mozga!

Rezultati istraživanja pokazali su da muškarci i žene u dobi od 20 do 30 godina imaju slabiji stisak i snagu u odnosu na istu skupinu s istraživanja iz 1985. godine. Zanimljivo je da žene u dobi od 30 do 34 godine nisu pokazale slabije rezultate. To može biti zbog različitih tehnoloških navika od muškaraca svoje dobi.

Ne iznenađuje da je istraživanje također pokazalo da mlađe generacije imaju ojačan palac u odnosu na istraživanje 80-ih godina. S obzirom na to da je palčani mišić prirodno mali, došlo je do njegove deformacije i do razvoja bolesti pod nazivom De Quervainova bolest. To je bolno stanje koje nastaje kao posljedica iritacije tetiva i tetivnih ovojnica dugog mišića odmicača palca i kratkog mišića ispružača palca u području ručnog zgloba, neposredno ispod baze palca.

Uporaba pametnog telefona ne utječe samo na ekstremitete, već i na druge aspekte vašeg zdravlja. Svinuti vrat može dovesti do glavobolje, stegnuti živce i dovesti do prerane degeneracije diskova. Pluća također mogu biti meta negativnog utjecaja korištenja pametnog telefona jer je iz te pozicije ograničen protok krvi kroz njih.

Otkrijte što se događa s vašim tijelom ako ste neprestano za mobitelom!

Prevencija od nastanka ovih komplikacija može biti uzimanje više manjih ili manje dužih pauza, ovisno o tome koliko vremena ste do tada proveli koristeći Smartphone. Također se preporučuje istezanje palca u oblik slova "L" nekoliko puta u satu kako bi spriječili naprezanje. Krenite malim koracima kako bi bili sigurni da nećete podleći zastrašujućim zdravstvenim posljedicama koje donosi razvoj tehnologije i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti