Mogu li mobiteli uzrokovati nastanak raka mozga?

Mogu li mobiteli uzrokovati nastanak raka mozga?

Mogu li mobiteli uzrokovati nastanak raka mozga?
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Švedske otkriva da dugogodišnje korištenje mobitela može povećati rizik od nastanka glioma, najčešćeg oblika malignog raka mozga.

U istraživanju je sudjelovalo nekoliko tisuća osoba kojima je dijagnosticiran rak mozga. Znanstvenici su njihovo zdravlje usporedili sa zdravljem osoba, koji nisu patili od raka mozga. Otkrili su da nakon samo jedne godine prekomjernog korištenja mobitela rizik od nastanka raka mozga raste za 30 do 40%.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Pathophysiology, ističu da se rizik od nastanka raka mozga dodatno povećava ako mobitel koristite od djetinjstva. Također, rezultati su pokazali da se tumor najčešće javlja na strani mozga na kojoj najčešće pričate.

Rezultati istraživanja nisu sasvim pouzdani i sami utjecaj mobitela na zdravlje mozga je još uvijek poprilično teško razjasniti.

Znanstvenici ističu da se ne morate odmah početi uznemiravati i da poduzmete neke mjere opreza. Primjerice, nemojte spavati s mobitelom u blizini glave i što češće koristite slušalice dok razgovarate kako biste mobitel mogli udaljiti od glave.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti