Kako prepoznati napad panike?

Kako prepoznati napad panike?

Kako prepoznati napad panike?
  • Objavljeno: Srijeda, 14.01.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Možda se osjećate kao da vas obuzima panika, no obuzima li vas stvarno ili ste tek pod visokom razinom stresa?

Napad panike označava kratko razdoblje u kojemu su prisutni strah i anksioznost. Napad obično traje 5 do 20 minuta, a može ga se podijeliti u 3 faze:

Prva faza

Isprva nešto potiče tijelo da reagira kao na upozorenje. Primjerice, možda ste zabrinuti oko ishoda situacije i toga kako ćete riješiti problem.

Druga faza

U idućoj fazi se javlja fiziološka uzbuđenost. Tijelo počinje reagirati na strah. Simptomi su najčešće pojačano znojenje, kratkoća daha, drhtavica i mučnina.

Provjerite koji su simptomi napada panike!

Treća faza

Tijelo ove simptome počinje doživljavati kao totalnu katastrofu, kao nešto najgore što će se dogoditi. Stoga, ako netko doživljava ubrzanje rada srca, može pomisliti da je u pitanju srčani udar.

Što možete učiniti?

Najvažnije je da počnete disati polako i duboko. To će vam pomoći da usmjerite pažnju na nešto drugo, ali i da povećate razinu kisika u tijelu.

Kada se uspijete smiriti, popijte malo vode, nastavite disati duboko i podsjetite se da je u pitanju samo napad panike koji će proći.

Probajte svoje misli usmjeriti na to da je u pitanju napad panike, a ne srčani ili moždani udar, kao i da ne ćete umrijeti, već da će taj nelagodni osjećaj proći.

Što učiniti kada netko u vašem okruženju ima napad panike?

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti