Kako pušenje utječe na zdravlje zubi?

Kako pušenje utječe na zdravlje zubi?

Kako pušenje utječe na zdravlje zubi?
  • Objavljeno: Petak, 06.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pušenje može uzrokovati niz problema sa zdravljem usne šupljine, kao što su loš zadah, upala žlijezda slinovnica, povećano nakupljanje plaka i kamenca, povećan rizik od nastanka bolesti desni, gubitak zubi pa čak i rak usne šupljine.

Rak usne šupljine

Pušenje povećava rizik od nastanka raka usne šupljine, desni, jezika, usana i grla. Nažalost, rak usne šupljine se vrlo često otkriva tek u najkasnijim stadijima kada je vjerojatnost uspješnog liječenja jako mala.

Saznajte kako spriječiti i zaustaviti propadanje zubi!

Žuti zubi

Usta pušača nisu niti malo privlačna, pogotovo ako su zubi žuti i puni mrlja. Nakon nekog vremena te mrlje mogu uzrokovati sitne udubljenja koja oštećuju zubnu caklinu.

Bolesti desni

Pušenje povećava rizik od nakupljanja plaka u ustima. Pušači imaju nižu razinu kisika u krvi, što značajno otežava zacjeljivanje. Zubno meso postaje inficirano, a nakon nekog vremena se tijelo više ne može boriti s infekcijama. Bolesti desni se puno brže razvijaju kod pušača.

Loš zadah

Pušači imaju neugodan zadah kojeg se ne mogu riješiti tako lako. Tijekom pušenja u usta ulazi više od 4000 kemijskih spojeva i oni se zadržavaju na površini usta. Pušenje također isušuje usnu šupljinu, što dodatno povećava rizik od nastanka infekcija zubnog mesa.

Karijes

Istraživanja su pokazala da pušači imaju čak 3 puta veći rizik od nastanka karijesa, u odnosu na nepušače.

Saznajte što učiniti ako niste uspjeli prestati pušiti!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti