Online dating: DA ili NE? O prednostima i nedostatcima razgovaramo sa psihologinjom Evom Feldman

Online dating: DA ili NE? O prednostima i nedostatcima razgovaramo sa psihologinjom Evom Feldman

Online dating: DA ili NE? O prednostima i nedostatcima razgovaramo sa psihologinjom Evom Feldman
  • Objavljeno: Utorak, 04.06.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Instagram @toomucheva

Kategorija: Seks i veze

Online dating je sve češći način stvaranja novih poznanstava. Dok neki nemaju vremena za upoznavanje potencijalnih partnera uživo, drugi si žele povećati doseg za stvaranje kontakata. O tome kako online dating utječe na psihu smo razgovarali s diplomiranom psihologinjom s edukacijom iz art ekspresivne terapije, Evom Feldman.

  • 3 dijela mozga koji upravljaju emocijama - koristite li pravi u pravom trenutku?

Eva se na svojem Instagram profilu @toomucheva bavi temama poput odnosa općenito, privrženosti, ljubavi prema sebi, ali i temama zdravih romantičnih odnosa i onih koji to nisu. Tema online datinga je bliska njezinom profesionalnom radu, a i srodna sadržaju na pomalo too much podcastu koji vodi s prijateljicom i kolegicom Marie Wasler. U nastavku pročitajte Evine odgovore na naša pitanja o online datingu - možda ste ove odgovore ponekad i sami tražili.

Eva je diplomirana psihologinja, a njezino nam je lice već pozato s profila @toomucheva.

Koje su glavne prednosti i mane online datinga u usporedbi s tradicionalnim načinima upoznavanja iz psihološke perspektive?

Neke od prednosti online datinga sigurno su ušteda vremena i veliki raspon novih osoba koje se može upoznati. Dapače, online dating štedi vrijeme jer u kratkom vremenu možemo stupiti u kontakt s velikim brojem ljudi. Nadodala bih da to što nam se čini da skoro pa imamo cijeli svijet na dlanu, jer se jednim swipeom možemo povezati s nekim s drugog kraja grada, države, kontinenta ili čak svijeta, nije nužno dobro za našu psihu.

Naime, u svijetu psihologije postoji nešto što se zove paradoks izbora. Istraživanja pokazuju da, kad imamo previše izbora, ne samo da nam je puno teže izabrati, već imamo tendenciju da kasnije, nakon što izaberemo, budemo nezadovoljniji tim svojim izborom. Iz te perspektive, iako nam se, dok sate provodimo prolazeći kroz razne profile ljudi na dating aplikacijama, može činiti da je dobro da imamo osjećaj da “ima još puno riba u moru”, vrlo često nam to otežava finalnu odluku. Odluka u ovom slučaju online dating-a je: da odemo na spoj s nekim, ili da s nekim produbimo odnos. Još jedna mana online dating-a svakako je što, zbog prethodno napomenutog, ne ostavlja baš prostora dubokom fokusu na jednu osobu, koji je potreban za i najmanji osjećaj povezanosti – što je nešto što tražimo kod potencijalnog partnera ili partnerice.

Zato je svakako preporuka da online datingu pristupamo odmjereno, da se suzdržimo od mahnitog swipeanja i da upoznajemo osobe jednu po jednu, radije nego deset odjednom. Za to je potrebno malo strpljenja i puno samokontrole, ali rezultat će biti bolje raspoloženje i poneki potencijalno kvalitetan odnos.

Kako korištenje dating aplikacija utječe na samopouzdanje u offline okruženju?

S obzirom da to kako se predstavljamo na dating aplikaciji nikad neće biti vjerodostojno tome tko smo stvarno, bez obzira na to što možda želimo biti autentični, bivanje na dating aplikacijama može biti povezano i s određenim padom samopouzdanja. Ljudski mozak podložan je uspoređivanju s drugima, to nam je evolucijski važna osobina i zato je vrlo lako da se, kako bismo osigurali visoku uspješnost na dating aplikaciji, kao i na svakoj drugoj društvenoj mreži, uspoređujemo s drugima. Kad god se uspoređujemo s drugima gubimo kontakt sa samim sobom i gubimo prostor da vježbamo kako je to kad smo ono što jesmo – a time propuštamo i vidjeti da će nas drugi nekad i prihvatiti takve kakvi jesmo.

Kako online dating utječe na društvene vještine i sposobnost uspostavljanja odnosa u stvarnom životu?

Online dating nažalost ne potiče puno zdravih obrazaca u uspostavljanju odnosa. Jedan od najvećih problema online datinga je često spomenuti ghosting, čin naglog prekidanja kontakta s drugom osobom, bez ikakvog objašnjenja ili poruke. Kad se radi o odnosu koji je u velikoj većini online, kad ne poznajemo drugu osobu toliko dobro, nemamo zajedničke prijatelje ni poznanike, vrlo je lako odbaciti bilo kakvu odgovornost za svoje ponašanje u tom odnosu, što je, dakako, suprotno od razvijanja sposobnosti da uspostavimo odnos. Online dating također utječe i na našu strpljivost s drugom osobom, ali i prihvaćanje različitosti drugog koja je često stvarno potrebna u odnosu. Kad dane provodimo tražeći tu osobu koja će nam savršeno pristajati po svim mjerama i kriterijima, često propuštamo onu osobu od koje bismo nešto mogli naučiti, s kojom bismo mogli razvijati vještinu stvaranja odnosa, u kojem bi postojali i konflikti i razmirice, kao što to u svakom odnosu i jest slučaj.

Postoje li specifični psihološki rizici povezani s online datingom, poput anksioznosti ili depresije? Postoje li tipovi ličnosti za koje je online dating dobra ideja i neki za koje nije? Ako da koji su to?

Neka američka istraživanja pokazuju da je korištenje dating aplikacija povezano s porastom anksioznosti, depresije i psihološkog stresa, kod nekih i do 20 % u usporedbi s vremenom kada nisu bili uključeni u online dating. To nam ne mora samo govoriti o rizicima online datinga, već i korištenja društvenih mreža i ekrana umjesto da se povezujemo s drugima u stvarnom svijetu. Online svijet nikada neće moći zamijeniti korist ljudskog kontakta i ljudske prisutnosti.

Što se tiče ličnosti, možemo na to gledati iz više perspektiva. Postoje određene crte ličnosti kojima će online dating biti zanimljiviji, pa će time provoditi više vremena u tome, i biti uspješniji, kao što su npr. osobe koje su visoko na ekstraverziji, a opet vjerujem da je i introvertiranijim ljudima nekad draže upustiti se u upoznavanje drugih u tišini svog doma i prvo uspostaviti kontakt porukama, a ne isti tren nalaženjem uživo, pogotovo onima koji se bore sa socijalnom anksioznošću. Svakako će u online datingu, ali kao i u svakom drugom odnosu, uspješniji biti oni koji su visoko na crti savjesnosti, kojima će prirodno biti odgovoriti na poruku, držati se dogovora i koji neće pustiti da prođe previše dana od zadnjeg kontakta, iako bi to isto moglo uzrokovati određenu razinu preplavljenosti i stresa – pogotovo ako se radi o više od par osoba u inboxu dating aplikacije.

Možeš li iz svoje perspektive istaknuti pozitivne i negativne strane online datinga?

Online dating sam po sebi ne mora biti ni pozitivan ni negativan, odnosno naš pristup će odrediti kako ćemo tu vrstu datinga doživjeti. S obzirom na prije spomenute negativne posljedice, mišljenja sam da treba oprezno krenuti u takav online pohod, s jasnim očekivanjima i željama, kako se ne bismo izgubili u moru profila i poruka, i na taj način izgubili mogućnost da iz sve te mase razaberemo tko bi nam mogao biti zanimljiv i vrijedan suputnik u životu ili barem jednom dijelu života. Ako razmišljate o skakanju u neizvjesno more online datinga, evo par savjeta za kraj:

  1. Pomno birajte kakve profile ćete swipeati: npr. ako želite nekog s kime ćete voditi zanimljive razgovore, nemojte odobriti profil čiji je opis potpuno prazan, a ako želite nekog s kim ćete svaki vikend planinariti, tražite profile s fotografijama koje prikazuju tu osobu u prirodi.
  2. Odredite si granicu: npr. uvedite za sebe pravilo da ćete se istovremeno dopisivati samo s troje ljudi, ne više. Tako osiguravate da vam pažnja nije raspršena, što se osjeti i s druge strane. Svi se lakše otvaramo i povezujemo kad osjećamo da drugome nismo “jedna/jedan u nizu”.
  3. Gledajte na to kao na zabavan način za upoznati nove ljude i vidjeti što vam odgovara, a što ne. Ne odustajte nakon prvog lošeg iskustva, već imajte strpljenja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije