Kako umjetna sladila utječu na zdravlje?

Kako umjetna sladila utječu na zdravlje?

Kako umjetna sladila utječu na zdravlje?
  • Objavljeno: Subota, 20.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Izraela, objavljeno u časopis Nature, otkriva da umjetna sladila mogu povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Samo prosječan unos saharina, aspartama ili sukraloze može promijeniti sastav bakterija u crijevima. To može uzrokovati intoleranciju na glukozu, odnosno poremećaja regulacije razine šećera u krvotoku, koja povećava rizik od nastanka dijabetesa.

Znanstvenici su ustanovili da se umjetni zaslađivači nalaze u nizu proizvoda, naročito u proizvodima na kojima je navedeno da ne sadrže šećer, kao što su bomboni ili žvakače gume.

Ipak, znanstvenici ističu da istraživanje nije potpuno pouzdano jer je provedeno na laboratorijskim miševima. No, većina stručnjaka diljem svijeta će se složiti s time da je bolje koristiti malu količinu pravog šećera ili prirodnih sladila kao što je stevija.

Kada je u pitanju prevencija dijabetesa tipa 2, najbolje je da šećer konzumirate u što manjoj mjeri i da unosite što više cjelovitih i svježih proizvoda. Sve vrste voća sadrže prirodni šećer koji će zadovoljiti vaš tjelesnu potrebu za šećerom, a neće naškoditi zdravlju.

Ako ste naviknuti na visoku dozu šećera, počnite ju postupno smanjivati. Na početku će vam to biti čudno, ali ćete se kasnije naviknuti i u svoja jela i pića ćete trebati dodavati puno manje šećera nego prije.

Umjetna sladila daju jelima i pićima previše sladak okus. To može stvoriti potrebu za previše slatkom hranom. Prethodna istraživanja su pokazala da o šećeru možemo postati ovisni, a umjetna sladila rizik od nastanka te ovisnosti dodatno povećavaju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti