Eritrit: otkrijte sve o šećeru s nula kalorija!

Eritrit: otkrijte sve o šećeru s nula kalorija!

Eritrit: otkrijte sve o šećeru s nula kalorija!
  • Objavljeno: Utorak, 05.06.2018.
  • Broj pregleda: 790
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Eritrit: otkrijte sve o šećeru s nula kalorija!
Izvor slike: Depositphotos

Šećer bez kalorija. Zvuči gotovo nestvarno, zar ne? U posljednje vrijeme, na tržištu možemo pronaći eritrit (eritritol) o kojem se sve više priča.

Naime, glikemijski indeks eritrita je ravan nuli, što znači da ne povećava razinu šećera u krvi. Radi toga je pogodan za dijabetičare, ali i sve one koji paze na liniju. Osim toga, ovaj prirodni šećer ne pogoduje razvoju bakterija i ne potiče razvoj karijesa.

Što je eritrit?

Eritrit je prirodni šećerni alkohol kojeg dobivamo fermentacijom šećera iz kukuruza. Ovaj šećer se već u tankom crijevu u potpunosti razgrađuje, što znači da je lako probavljiv.

Čudesne Japanke: 5 tajni žena koje se nikada ne udebljaju i žive najduže

Usporedba običnog šećera i eritrita

Iskusno oko će na prvu prepoznati da nije riječ o običnom bijelom šećeru. Zrnca eritrita su, za razliku od šećera, pravilnije oblikovana i imaju pomalo staklastu strukturu.

Slatkoća eritrita je 60 do 80% u odnosu na običan šećer.

Okusom se ne razlikuje pretjerano od bijelog šećera, pogotovo ako ga koristite kao začin za pripremu hrane.

Istraživanja su pokazala da eritrit nema kancerogena svojstva.

Ovih 12 simptoma su znak da vam je razina šećera previsoka!

Eritrit ima status općenito prepoznat kao siguran (GRAS) od strane FDA, te ga u većim količinama koriste diljem EU, Japana, Meksika i Kanade.

Ovaj prirodni šećer, u periodu privikavanja, može ubrzati probavne procese, a kod osjetljivih osoba i kod djece može izazvati proljev. Preporučuje se period privikavanja od 2 do 3 tjedna.

Priprema hrane s eritritom

Eritrit podnosi temperaturu do 160°C. Pri toj temperaturi ne gubi slatkoću, stoga je idealan za kuhanje i pripremu manje kaloričnih slastica. Međutim, nije ga moguće koristiti za pečenje kruha s kvascem i ne može se karamelizirati.

Eritritom možete zasladiti kavu, čaj, slastice i bezbrižno uživati u nekaloričnim delicijama!

Jeste li već isprobali eritrit?

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije