Kava smanjuje rizik od nastanka melanoma

Kava smanjuje rizik od nastanka melanoma

Kava smanjuje rizik od nastanka melanoma
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.01.2015.
  • Broj pregleda: 265
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of the National Cancer Institute, otkriva da povećanjem unosa kave možete smanjiti rizik od nastanka najopasnijeg oblika raka kože, odnosno melanoma.

Provjerite kako kava može zaštititi vaš mozak!

Prethodna istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija kave može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava.

U istraživanju je sudjelovalo 447357 osoba. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim prehrambenim navikama, uključujući i učestalost konzumacije kave. Istraživanje je trajalo 10.5 godina, a tijekom tog razdoblja je oko 2905 sudionika razvilo melanom.

Rezultati su pokazali da, što su sudionici unosili više kave, to je rizik od nastanka melanoma bio niži. Ispijanje 4 šalice kave dnevno je rizik od nastanka melanoma smanjilo za čak 20%.

Ovi rezultati su ostali jednaki čak i kada su znanstvenici uzeli u obzir ostale faktore, kao što su dob, spol, indeks tjelesne mase, učestalost konzumiranja alkohola, povijest pušenja i izlaganja UV zrakama.

Saznajte koji su proizvodi bogati kofeinom, a nisu kava!

Znanstvenici ističu da je u prevenciji melanoma najvažniji korak zaštita tijekom izlaganja UV zrakama. Prije nego što povećate unos kave se svakako posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih bolesti i uzimate lijekove.

Najčitanije zanimljivosti