Lori je s 24 godine otkriven melanom: "Zdravlje je puno bitnije od ljetnog tena"

Lori je s 24 godine otkriven melanom: "Zdravlje je puno bitnije od ljetnog tena"

Lori je s 24 godine otkriven melanom: "Zdravlje je puno bitnije od ljetnog tena"
  • Objavljeno: Srijeda, 19.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Instagram: @lora.gluhak

Melanom je tip karcinoma koji se razvija iz melanocita - stanica koje proizvode pigment melanin, odgovoran za boju kože, kose i očiju. Ovaj oblik raka kože karakterizira nekontrolirano i brzo dijeljenje tih stanica koje su u slučaju bolesti genetički transformirane, što dovodi do formiranja tumora na koži.

Melanom je jedan od najagresivnijih vrsta raka općenito, ali ako se otkrije i tretira u ranim fazama, može se potpuno izliječiti. Naša je sugovornica, nasreću, uspjela u tome. Lora je simpatična i nasmijana dvadesetpetogodišnja Zagrepčanka koja je završila Zdravstveno veleučilište i radi kao viša sestra na odijelu neurokirurgije jednoj zagrebačkoj bolnici. Uz to, aktivno se bavi fitnessom, za koji tvrdi da joj nije samo hobi, već i način života.

Slučajno otkrivanje bolesti i liječenje po brzom postupku

Lora je svoj melanom otkrila pukom slučajnošću, na pregledu kod fizijatra, na koji se uputila zbog problema s kralježnicom.

"Jedan dan ‘uštekalo’ me u kralježnici i završila sam na bolovanju. Kad sam došla na pregled kod fizijatrice preporučila mi je da odmah idem na pregled na dermatologiju jer je madež izgledao sumnjivo, tako je i bilo. Otišla sam na uklanjanje istog te čekala PHD nalaz oko 14 dana. Saznala sam loše vijesti te su mi odmah dogovorili operaciju koja se zove SLNB (biopsija sentinel limfnih čvorova) u koje se melanom potencijalno dalje širi te uklanjanje istih. Imala sam 4 reza, dva na preponama te dva na leđima gdje su mi uklanjali još kože oko mjesta gdje je bio melanom, što se zove reekscizija."

Ono što je bitno naglasiti je da je Lora ovaj madež imala od samog djetinjstva te ta činjenica još više stavlja naglasak na važnost redovitih dermatoloških kontrola. Nasreću, PHD nalaz limfnih čvorova bio je negativan, što je automatski isključilo daljnju onkološku terapiju.

"Nismo dovoljno svjesni koliko je malo sunčanja potrebno da našteti organizmu"

Naša sugovornica navodi da se od sunca čuva još od samog djetinjstva i da se oduvijek mazala spf faktorom 50. "Kasnije sam se, budući da je u trendu dobiti što bolji ten u 14 dana godišnjeg odmora, ponekad znala ne namazati faktorom te koristiti razne pekmeze za tamnjenje, no ne mogu reći da sam se puno sunčala. Unatoč tome, sunčeve zrake su toliko jake da je vrlo malo potrebno da našteti organizmu."

Iako pomisao na bikini fitness većini ljudi evocira asocijacije savršeno isklesanih tijela tamnog, brončanog tena, Lora tvrdi da za postizanje tog efekta nije nužno potreban solarij: "Prije bikini fitness natjecanja se na tijelo nanosi posebna boja, tako da solarij zapravo i nije potreban, iako može pomoći u postizanju još tamnijeg tena i boljeg izgleda na bini, no ja to nisam prakticirala." Uz to, priznala nam je da je jedne godine, prije nego što se počela baviti bikini fitnessom, išla na sunčanje u solariju u 5-6 navrata sveukupno te da s ovim vremenskim odmakom shvaća da tada nije bila svjesna rizika koji dolaze s tim.

Život nakon melanoma

Na naše pitanje kako se danas, nešto više od godinu dana nakon dijagnoze melanoma čuva od sunca, Lora odgovara da svakodnevno nanosi faktor 50+ te izbjegava sunčanje. Glavni uzrok melanoma je nezaštićeno i pretjerano izlaganje UV zračenju od sunca ili solarija, stoga je važno poduzeti preventivne mjere i redovito obavljati samopreglede i dermatološke preglede, koji mogu biti ključni za rano otkrivanje i uspješno liječenje melanoma.

"U cjelini, susret s ovom opasnom bolešću me puno toga naučio i svakako je pozitivno utjecao na mene. Još sam bolje shvatila koliko moram biti zahvalna za svaki dan u uvjerila se da je izreka 'zdrav čovjek ima tisuću želja a bolestan samo jednu', puno više od floskule. Shvatila sam koje divne osobe imam pored sebe i koliko je podrška okoline bitna za psihički prebroditi ovu bolest."

"Zdravlje je puno bitnije od ljetnog tena"

"S obzirom na mjesto gdje radim, često se susrećem s dijagnozama melanoma koji nisu otkriveni na vrijeme te vidim koliko je bitno educirati ljude o prevenciji i liječenju istog. Smatram da zaista treba živjeti svaki dan kao da je posljednji, ali i istovremeno uzimati odgovornost za vlastiti život u svoje ruke i imati ispravne životne izbore, koliko god paradoksalno zvučalo", rekla nam je Lora za kraj.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije