U koje doba dana je najbolje vježbati?

U koje doba dana je najbolje vježbati?

U koje doba dana je najbolje vježbati?
  • Objavljeno: Subota, 06.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Tijelo ima svoj unutarnji sat, poznat i kao cirkadijalni ritam. On predstavlja ciklus koji regulira fizičke, mentalne i bihevioralne promjene koje se događaju unutar 24 sata. Te promjene mogu utjecati na to u koje doba dana ćete htjeti vježbati i u koje doba dana ćete potići najbolje rezultate.

Jutarnji tip osobe

Jutarnji tipovi osoba definitivno trebaju vježbati ujutro. Istraživanja su pokazala da osobe koje vježbaju u jutarnjim satima rjeđe preskaču tjelovježbu i drže se rasporeda, a također bolje upravljaju svojim vremenom tijekom ostatka dana.

Ako ćete vježbati u jutarnjim satima, pobrinite se da se prije tjelovježbe dobro zagrijete. Neke osobe imaju problema s vježbanjem u jutarnjim satima jer osjećaju vrtoglavicu i umor.

Najbolje je vježbati prije doručka, ali ako osjećate umor i vrtoglavicu dok vježbate na prazan želudac, pojedite nešto lagano poput banane ili jedne šalice jogurta.

Noćni tip osobe

Vježbanje u popodnevnim ili večernjim satima može biti savršeno za opuštanje. Neke osobe smatraju da je vježbanje tijekom popodnevnih sati odličan način da se oslobode od stresa i opuste na kraju dana.

Veliki broj ljudi vježba u popodnevnim satima jer tijekom jutarnjih sati osjećaju napetost u mišićima i imaju nisku razinu šećera u krvi. Popodnevna tjelovježba je bolja jer ste prirodno razbuđeni, tjelesna temperatura je povišena i vaše tijelo je toplije i fleksibilnije.

Također ćete osjećati višu razinu energije jer ste tijekom dana normalno jeli i ne vježbate na prazan želudac, što je slučaj tijekom vježbanja u jutarnjim satima.

Vježbajte redovito! Organizirajte vrijeme tako da uvijek stignete vježbati u doba dana koji vama najviše odgovara. Samo male promjene u navikama su dovoljne da vaše tijelo postane uravnoteženo.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti