Najzdravije proljetno povrće!
Toplije vrijeme znači veći izbor voća i povrća. Uvijek biste prehranu trebali prilagođavati sezoni jer jesti sezonski znači jesti zdravije i ukusnije. Proljeće nam donosi različite vrste povrća, a svaka od njih ima odlične zdravstvene prednosti.
Artičoke
Artičoke su bogat izvor kalija, a istraživanja su pokazala da kalij smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Antioksidacijska svojstva ovog povrća jačaju imunološki sustav i smanjuju rizik od nastanka različitih vrsta raka.
Šparoge
U sastavu šparoga pronalazimo inulin, prebiotik koji je štiti zdravlje i potiče rad probavnog sustava. Za najbolji učinak odaberite mlade šparoge.
Saznajte sve o ukusnim šparogama!
Brokula
Brokula regulira razinu kolesterola u krvi, a istraživanja su pokazala da ima odlično protuupalno djelovanje. Brokula smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog i probavnog sustava.
Saznajte kako se brokula bori protiv raka!
Raštika
Nutritivna svojstva raštike su vrlo slična svojstvima kelja. Jako je dobar izvor proteina, kalcija i vitamina K.
Cikorija
Ovo proljetno povrće sadrži visoku razinu protuupalnih spojeva koji smanjuju rizik od nastanka kroničnih bolesti. Cikorija se pokazala učinkovita u ublažavanju simptoma alergija.
Kelj
Kelj je jako dobar izvor vitamina A, C, K, B6, kalcija, kalija, bakra i mangana. Potiče rad jetre i bubrega. Kelj konzumirajte umjereno jer može uzrokovati neželjene nuspojave, kao što su nadutost i osjećaj težine.
Zelena salata
Zelena salata potiče mršavljenje, štiti zdravlja srca i sprječava dijabetes tipa 2. Zelena salata je jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina K i mangana.
Radič
Radič ima moćno antioksidacijsko djelovanje, smanjuje rizik od nastanka raka i štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Radič je jako dobar izvor vitamina K, folne kiseline, kalija i mangana.
Špinat
Špinat potiče rad probave i štiti zdravlje probavnog sustava. Smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, naročito raka prostate. Špinat je jako dobar izvor vitamina C, E, K, tiamina, roboflavina, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.
Saznajte zašto trebate češće jesti špinat!
Blitva
Blitva ima moćno antioksidacijsko, protuupalno i detoksikacijsko djelovanje. Blitva je jako dobar izvor vitamina K, riboflavina, vitamina B6, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.
Luk
Luk ima odlična nutritivna svojstva, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva, jajnika i usne šupljine.
Isprobajte sirup od luka i meda za ublažavanje kašlja!
Potočarka
Potočarka potiče rad jetre i bubrega, i sudjeluje u prevenciji bolesti očiju. Potočarka je jako dobar izvor vitamina A, C, K, K, B6, tiamina, riboflavina, kalcija, magnezija, fosfora, kalija i mangana.
Provjerite kako potočarka uništava stanice raka!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345