Najzdravije proljetno povrće!

Najzdravije proljetno povrće!

Najzdravije proljetno povrće!
  • Objavljeno: Utorak, 22.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Toplije vrijeme znači veći izbor voća i povrća. Uvijek biste prehranu trebali prilagođavati sezoni jer jesti sezonski znači jesti zdravije i ukusnije. Proljeće nam donosi različite vrste povrća, a svaka od njih ima odlične zdravstvene prednosti.

Artičoke

Artičoke su bogat izvor kalija, a istraživanja su pokazala da kalij smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Antioksidacijska svojstva ovog povrća jačaju imunološki sustav i smanjuju rizik od nastanka različitih vrsta raka.

Šparoge

U sastavu šparoga pronalazimo inulin, prebiotik koji je štiti zdravlje i potiče rad probavnog sustava. Za najbolji učinak odaberite mlade šparoge.

Saznajte sve o ukusnim šparogama!

Brokula

Brokula regulira razinu kolesterola u krvi, a istraživanja su pokazala da ima odlično protuupalno djelovanje. Brokula smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog i probavnog sustava.

Saznajte kako se brokula bori protiv raka!

Raštika

Nutritivna svojstva raštike su vrlo slična svojstvima kelja. Jako je dobar izvor proteina, kalcija i vitamina K.

Cikorija

Ovo proljetno povrće sadrži visoku razinu protuupalnih spojeva koji smanjuju rizik od nastanka kroničnih bolesti. Cikorija se pokazala učinkovita u ublažavanju simptoma alergija.

Kelj

Kelj je jako dobar izvor vitamina A, C, K, B6, kalcija, kalija, bakra i mangana. Potiče rad jetre i bubrega. Kelj konzumirajte umjereno jer može uzrokovati neželjene nuspojave, kao što su nadutost i osjećaj težine.

Zelena salata

Zelena salata potiče mršavljenje, štiti zdravlja srca i sprječava dijabetes tipa 2. Zelena salata je jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina K i mangana.

Radič

Radič ima moćno antioksidacijsko djelovanje, smanjuje rizik od nastanka raka i štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Radič je jako dobar izvor vitamina K, folne kiseline, kalija i mangana.

Špinat

Špinat potiče rad probave i štiti zdravlje probavnog sustava. Smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, naročito raka prostate. Špinat je jako dobar izvor vitamina C, E, K, tiamina, roboflavina, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.

Saznajte zašto trebate češće jesti špinat!

Blitva

Blitva ima moćno antioksidacijsko, protuupalno i detoksikacijsko djelovanje. Blitva je jako dobar izvor vitamina K, riboflavina, vitamina B6, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.

Luk

Luk ima odlična nutritivna svojstva, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva, jajnika i usne šupljine.

Isprobajte sirup od luka i meda za ublažavanje kašlja!

Potočarka

Potočarka potiče rad jetre i bubrega, i sudjeluje u prevenciji bolesti očiju. Potočarka je jako dobar izvor vitamina A, C, K, K, B6, tiamina, riboflavina, kalcija, magnezija, fosfora, kalija i mangana.

Provjerite kako potočarka uništava stanice raka!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije